Keihäänheittäjä Tissari tavoittelee mitalisijaa kehitysvammaisten maailmankisoissa Australiassa

Jani Tissari

Hankasalmelainen keihäänheittäjä Jani Tissari edustaa Suomea kehitysvammaisten INAS-järjestön Global Games -kilpailutapahtumassa Australian Brisbanessa 9.–20. lokakuuta 2019.

Global Gamesissä kilpaillaan mitaleista kymmenessä lajissa: yleisurheilussa, kriketissä, pyöräilyssä, futsalissa, soudussa, uinnissa, pöytätenniksessä, taekwondossa ja tenniksessä.

Tissari, 38, puolustaa kahden vuoden takaista keihäänheiton MM-pronssiaan. Tuolloin Bangkokissa pronssimitali irtosi tuloksella 44,23. Kesän SM-kilpailuissa Kangasalla ja Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla Tissari jäi alle 40 metrin, mutta on luottavainen siitä, että syksyn tullen tuloskunto on löytynyt.

– Jos vertaa alkukesän tuloksia nyt viimeisimpiin viimeistelytreeneihin, niin selvästi oikeaan suuntaan on menty, sanoo Tissari, joka viimeistelee vielä heittovireensä viikonloppuna Pajulahden leirillä ennen matkaa maapallon toiselle puolelle.

Puutarha-alalla jo kaksi vuosikymmentä työskennelleen Tissarin valmentajana on aiemmin toiminut keihäslegenda Kimmo Kinnunen, mutta tänä kesänä Tissari on joutunut tulemaan toimeen omillaan.

– Kimmolla on kädet täynnä kiinalaisten kanssa. Onneksi nykyään on melko helppo kuvata omia heittojaan ja sieltä voi sitten katsoa, mitä virheitä on tullut tehtyä. Ajoituksen kanssa on ollut eniten töitä, Tissari toteaa.

Tissari löysi keihäänheiton pariin 15 vuotta sitten. Sitä ennen hän harrasti muita yleisurheilulajeja ja myös hiihtoa vuosina 1998–2003.

– Aloitin heittämisen vasta aikuisiällä. Ei tiedä, mihin sitä pystyisikään, jos olisi päässyt 15-vuotiaasta asti treenaamaan heittämistä. Silloin aikoinaan, kun minä vielä juoksin kilpaa, otettiin haaste kaverin kanssa, että hän haastaa minut pikajuoksussa ja minä hänet keihäänheitossa. Voitin heti ensiyrittämällä ja silloin ymmärsin, että keihäänheitto voisi olla minun lajini, moninkertainen arvokilpailumitalisti kertoo.

Tissarin keihäskisa on Brisbanessa ohjelmassa torstaina 17.10.

Kehitysvammaisten urheilun kansainvälisen INAS-järjestön urheilijoilla on mahdollisuus päästä urheilemaan myös paralympialaisissa rajatulla lajivalikoimalla yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä. Pääasiassa paralympialaisissa kilpailevat liikunta- ja näkövammaiset urheilijat. Tissarin leipälaji keihäänheitto ei kuulu paralympiaohjelmaan.

Kisasivuthttps://gg2019.org/