VAU:n lajipäivillä Tampereella katseet olivat jo vahvasti 2020-luvun suomalaisessa vammaisurheilussa

Valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen esitelmöi VAU:n lajipäivillä Tampereella.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n vuosittaiset lajipäivät järjestettiin syyskuun lopussa Tampereella. Paikalla oli VAU:n urheilutiimin työntekijöiden lisäksi runsaasti valmentajia ja muita toimijoita niistä lajeista, joissa VAU toimii lajiliittona (maalipallo, pyörätuolirugby, sokkopingis, sähköpyörätuolisalibandy, parajääkiekko, boccia, voimanosto, CP-jalkapallo, näkövammaisten ampumaurheilu ja näkövammaisten shakki) sekä kehitysvammaisten Special Olympics -toiminnassa mukana olevia valmentajia, kaikkiaan noin 60 henkilöä.

Eri lajien toimijat ryhmäkeskustelussa.

Lajipäivien aikana saatiin kuulla mm. VAU:n ja Suomen Paralympiakomitean loppusuoralla olevasta yhdistymisprosessista, työstettiin lajien suunnitelmia vuodelle 2020 ja syvennyttiin muutaman esimerkin kautta lajien kehitystyöhön. Kansainvälisellä tasolla vammaisurheilulajit kehittyvät jatkuvasti ammattimaisemmiksi, ja Suomessa täytyy löytää keinot pysytellä kehityksessä mukana tai parhaimmillaan jopa päästä kehityksen suunnannäyttäjäksi. Lajipäiviin kuului myös Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) luento, jossa käytiin läpi ajankohtaisia asioita puhtaaseen ja reiluun urheiluun liittyen.

Special Olympics -valmentajien omassa osuudessa keskusteltiin mm. Unified-toiminnasta sekä tulevista tapahtumista niin kotimaissa kuin ulkomailla. Uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä on luvassa uutta myös Special Olympics -toimintaan, kun mm. kotimaista National Games -konseptia käynnistellään.

Paralympiakomitean nykyinen pääsihteeri Tero Kuorikoski ja uuden Paralympiakomitean pääsihteerinä vuoden 2020 alusta aloittava Riikka Juntunen vierailivat lajipäivillä. Kuorikoski siirtyy Pajulahden valmennuskeskuksen johtoon alkuvuodesta 2020.