Juho Lehtoselle paraboccian SM-kultaa

Jari Rummukainen, Juho Lehtonen ja Toni Ovaskainen avustajineen (kuva: Jan Huopainen)

Hämeenlinnalainen Juho Lehtonen sijoittui toiseksi paraboccian SM-sarjan viimeisessä osakilpailussa Kiipulan kuntoutuskeskuksessa Janakkalassa ja varmisti samalla Suomen mestaruuden kaudella 2019. Lehtonen, 27, voitti kultaa yhden pisteen erolla ennen hopeaa saanutta Joensuun Jari Rummukaista ja pronssille päätösosakilpailun voiton ansiosta noussutta Lahden Toni Ovaskaista.

Lehtonen katkaisi samalla Rummukaisen kultamitaliputken. Paraboccian, eli boccian paralympialuokkien Suomen mestaruuksista on pelattu sarjamuotoisesti vuodesta 2016 saakka ja kaikki kolme edellistä mestaruutta on mennyt Rummukaiselle.

Lehtonen voitti kauden aikana yhden osakilpailun, oli kahdesti kakkonen ja kerran neljäs. Hän aloitti boccian pelaamisen syksyllä 2013, kun paraboccian nykyinen maajoukkuevalmentaja Jan Huopainen houkutteli hänet lajin pariin.

Lehtonen on hyvin innokas penkkiurheilija ja seuraa laaja-alaisesti urheilua laidasta laitaan. Vaikeavammaisille henkilöille suunnatun paraboccian myötä hänelle on avautunut myös mahdollisuus itse harjoitella tavoitteellisesti ja kilpailla.

– Etsin urheilulajia, jossa voin toteuttaa kilpailuhenkisyyttäni. Se on lähtöisin lapsuusvuosilta, jolloin olen seurannut Teemu Rautiaisen ja Petteri Nikkilän jääkiekkoammattilaiseksi kehittymistä. Olen kiitollinen heille antamastaan esimerkistä, Lehtonen kertoi.

Lehtonen treenaa kerran viikossa Hämeenlinnan Invalidien vuorolla ja kerran viikossa Kiipulan kuntoutuskeskuksessa, jossa myös SM-sarjan pelit pelattiin.

Kansainvälisissä turnauksissa Lehtonen on esiintynyt kolmesti; kerran Puolassa ja kahdesti Italian Sardiniassa. Kesäparalympialaisten ohjelmaan kuuluvan boccian taso on maailmalla kivenkova, minkä Lehtonenkin on saanut ensimmäisissä ulkomaan turnauksissa huomata.