Näkövammainen ampuja Timo Nyström matkaa Australiaan tekemään historiaa

Timo Nyström

Näkövammaisten ampumaurheilu on ensimmäistä kertaa mukana Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaisissa MM-kilpailuissa, jotka käydään 12.–18. lokakuuta 2019 Australian Sydneyssä. Suomesta näkövammaisten luokkaan osallistuu lajin pioneereihin kuuluva mikkeliläinen Timo Nystöm.

Näkövammaisten ilmakiväärikilpailuissa tähdätään äänilähteen avulla. Mitä korkeampi ääni kuuluu, sitä lähempänä napakymppiä on tähtäys. Noin vuosikymmenen puolivälistä saakka näkövammaisten ampumaurheiluun on tehty muutoksia, jotta se kelpaisi IPC:n alaisiin kilpailuihin.

– Tähtäys on isoin asia. Enää ei ole näkyvää valoa, vaan tähtäys tapahtuu kliinisen infrapunaledin välityksellä, eikä siitä näy ulospäin muuta näkyvää valoa kuin pieni punainen piste maalitaulussa. Aseen päällä on tähtäimen sijaan kamera, joka näkee sen ledin, Nyström kertoo.

– Taulu on vaihtunut pistoolitaulusta kivääritauluksi. Mikä tarkoittaa sitä, että napakymppi on nyt huomattavasti pienempi kuin aikaisemmin, hän jatkaa.

Ampujalla on apunaan avustaja – Timo Nyströmillä Jaana-vaimo – ja kuulokkeet korvillaan. Ohjelmassa MM-kilpailuissa on makuuasentokilpailu tiistaina 15.10. ja pystyasentokilpailu torstaina 17.10. Para-ampumaurheilussa makuuasento (prone) tosin tarkoittaa istuma-asentoa kyynärpäät pöydällä.

Nyströmin lähtökohdat MM-kilpailuihin eivät ole olleet optimaaliset. Hän on sairastellut alkusyksyn aikana paljon, ja Australiaan lähdettäessä meneillään oli jo kolmas antibioottikuuri.

– On ainakin selitys valmiina, jos ei onnistukaan. Ja jos onnistuu, niin sitten pääsee sanomaan, että kyllä on kova jätkä, kun kaikesta tästä huolimatta pärjää, Nyström virnistelee.

– Tavoitteena on yltää pystyasentokilvassa lähelle ennätystä eli noin 490 pisteen paikkeille. Voi olla, että se ei vielä riitä finaaliin. Makuuasentokisa on aina ollut minulle vahvempi ja siinä tavoitteena on finaalipaikka. Finaali on sitten oma maailmansa ja siinä voi käydä miten vain, Nyström toteaa.

IPC:n alaisiin MM-kilpailuihin pääsy ei ole näkövammaisten ampumaurheilun päätepiste, vaan tavoitteena on paikka paralympialaisissa.

– Alun perin oli vähän puheita, että jo Tokiossa 2020 voisi olla mahdollisuudet päästä näytöslajina mukaan, mutta sitä ei tapahtunut. Pariisissa 2024 pitäisi sitten olla mukana, joko näytöslajina tai jopa ihan virallisena lajina. Paralympialaisten urheilijapaikat tuntuvat olevan vähän nollasummapeliä, eli uusi luokka ampumaurheiluun tietäisi todennäköisesti vähemmän urheilijoita jonnekin toisaalle, joten ei se helppoa tule olemaan, Nyström sanoo.  

Suomessa liikuntavammaisten ampumaurheilusta vastaa Suomen Ampumaurheiluliitto, mutta näkövammaisten ampumaurheilu on ainakin toistaiseksi Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n alaisuudessa. Suomesta lähtee MM-kilpailuihin kaikkiaan neljä ampujaa: Nyströmin lisäksi kivääriampuja Jarkko Mylly, jolla on jo maapaikka saavutettuna Tokioon sekä haulikkoampujat Vesa Järvinen ja Juha Myllymäki. Joukkueenjohtajana toimii valmentaja Timo Vaitinniemi.

Kisasivuthttps://www.paralympic.org/sydney-2019