VAU palkitsi parhaita vuodelta 2010 - Hiihtäjä Ilkka Tuomistosta Vuoden vammaisurheilija

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry palkitsi vuonna 2010 ansioituneita urheilijoita ja toimijoita maanantaina 10. tammikuuta 2011. Vuoden vammaisurheilijaksi valittiin hiihtäjä Ilkka Tuomisto, joka saavutti Vancouverin paralympialaisissa liikuntavammaisten sprinttihiihdossa pronssia. Kiertopalkinnon lisäksi hämeenkyröläinen palkittiin 1 000 euron stipendillä.
- Viime vuosi toi paralympiapronssia ja tänä vuonna vuorossa on MM-kilpailut. Edellisistä MM-kilpailuista on tullut molemmista yksi mitali. Kai nyt on jo aika tavoitella kahta mitalia, kertoo Tuomisto.

VAU:n palkitsemistilaisuudessa jaettiin myös kolme Vuoden urheiluteko -palkintoa, jotka saivat ratsastaja Katja Karjalainen, alppihiihtäjä Mikko Kuusisto sekä keilaaja Timo Averjanov.
Katja Karjalainen saavutti vuonna 2010 ratsastuksen vapaaohjelmassa MM-pronssia näkövammaisten sarjassa yhdessä tamma Rosiellan kanssa. Mikko Kuusisto saavutti elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailuissa alppihiihdossa kaksi kultaa ja yhden hopean. Timo Averjanov keilasi huipputuloksen kehitysvammaisten Special Olympics Euroopan Kesäkisoissa ja saavutti kisoissa kaikkiaan kolme kultamitalia.

Vuoden valmentajana palkittiin Timo Nikkinen, joka luotsasi sähköpyörätuolisalibandyjoukkueen lajin ensimmäiseen arvokisamitaliin - tuloksena oli MM-pronssia.
Vuoden nuori urheilija -titteli annettiin sähköpyörätuolisalibandyjoukkueen maalivahti Atso Ahoselle, joka oli yksi MM-pronssin takuumiehistä.
Vuoden toimija -palkinto ojennettiin Petri Helanderille, joka on tehnyt vuosia hyvää työtä kehitysvammaisten Special Olympics -jalkapallon parissa. Helander on ollut aikoinaan perustamassa kehitysvammaisten jalkapallotoimintaa Suomeen ja on edelleenkin aktiivisesti mukana toiminnassa.

Vuoden vammaisurheilija 2010
Ilkka Tuomisto, Hämeenkyrö
- maastohiihto
- paralympiapronssia liikuntavammaisten sprinttihiihdossa Vancouverin paralympialaisissa

Ilkka Tuomisto on tasaisesti kehittynyt hiihtäjä, joka on vakiinnuttanut paikkansa maailman huipulla omassa luokassaan. Vuonna 2010 saavutti ensimmäisen paralympiamitalinsa sijoittumalla Vancouverin paralympialaisten sprinttihiihdossa kolmanneksi. Otti kaudella 2009-2010 jo toisen kerran peräkkäin maailmancupin kokonaisvoiton. Esimerkillään hyvä esikuva myös muille urheilijoille.


Vuoden urheiluteko 2010
Katja Karjalainen, Mäntsälä
- ratsastus
- MM-pronssia näkövammaisten sarjassa vammaisratsastuksen MM-kilpailuissa

Katja Karjalainen on menestynyt ratsastaja, joka on pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti paneutunut valmentautumiseen jo vuosikymmenten ajan. Vuoden 2010 MM-pronssin lisäksi kausi toi hyviä sijoituksia kansainvälisellä tasolla.


Vuoden urheiluteko 2010
Mikko Kuusisto, Ikaalinen
- alppihiihto
- MM-kultaa suurpujottelussa ja pujottelussa sekä MM-hopeaa Super G:ssä elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailuissa

Mikko Kuusisto on elinsiirtourheilun alppilajien maailman kärkinimi, jonka tuloskunto on parantunut vuosien saatossa. Vuoden 2008 MM-kotikilpailujen jälkeen määrätietoinen valmentautuminen on vienyt alppinistiä koko ajan eteenpäin. Vuoden 2010 MM-kilpailuista saldo oli hieno: kultaa pujottelusta ja suurpujottelusta sekä hopeaa Super G:ssä.


Vuoden urheiluteko 2010
Timo Averjanov, Vantaa
- keilailu
- kolme kultaa kehitysvammaisten Special Olympics Euroopan Kesäkisoissa

Timo Averjanov on menestynyt keilaaja, jonka kilpailutulokset ovat Suomessa kansallisesti hyviä. Osallistuu aktiivisesti myös vammattomien sarjakilpailuihin ja heittää keskiarvolla 176,89. Keilasi huipputuloksen kehitysvammaisten Special Olympics Euroopan Kesäkisoissa ja saavutti kisoissa kaikkiaan kolme kultamitalia.


Vuoden nuori urheilija 2010
Atso Ahonen, Helsinki
- sähköpyörätuolisalibandy
- MM-pronssia liikuntavammaisten sähköpyörätuolisalibandyn MM-kilpailuissa

Atso Ahonen on nuoresta iästään huolimatta (19) pelannut sähköpyörätuolisalibandya jo kahdeksan vuotta. Arvokisakokemusta on karttunut kolmista arvokilpailuista. Vuoden 2010 MM-kilpailuissa pelasi Suomen maalivahtina upean turnauksen ja sai paljon kansainvälistä arvostusta osakseen. Toimi joukkueen varakapteenina ja oli positiivisuudellaan Suomen joukkueen vahva henkinen tsemppari ja keulakuva.


Vuoden valmentaja 2010
Timo Nikkinen, Helsinki
- sähköpyörätuolisalibandymaajoukkueen valmentaja
- MM-pronssia liikuntavammaisten sähköpyörätuolisalibandyn MM-kilpailuissa

Timo Nikkinen toimi vuoden 2010 yllätyksellisimmän mitalin tuoneen joukkueen valmentaja. Sähköpyörätuolisalibandyjoukkue saavutti MM-pronssia ja samalla myös lajin historian ensimmäisen arvokisamitalin. Valmentaja sai tärkeässä paikassa joukkueen pelaamaan taitojensa mukaisesti ja taktisilla kuvioilla varmisti joukkueelle historiallisen arvokisamitalin.


Vuoden toimija 2010
Petri Helander, Espoo
- jalkapallo
- aktiivinen taustavaikuttaja ja -toimija

Petri Helander on ollut perustamassa kehitysvammaisten jalkapallotoimintaa Suomessa 2000-luvun alussa. Ensin perustettiin joukkue HJK:n siipien suojaan ja jatkossa perustettu jalkapallojaosto on laajentanut toimintaa luomalla jalkapallon erityisryhmien SM-sarjan. Lajijaosto on tehnyt vahvaa yhteistyötä myös Suomen Palloliiton kanssa.