Iitalla on keskiviikkona Hipposhallilla edessään ensimmäinen Junior Games -kisaelämys

Iita Karttunen

Junior Games on vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen urheilutapahtuma. Junior Games -syyskisat käydään keskiviikkona 27. marraskuuta Jyväskylän Hipposhallilla lajeinaan yleisurheilun 3-ottelu, sukkulaviesti ja sokkopingis.

Jyväskyläläiselle viidesluokkalaiselle Iita Karttuselle keskiviikon Junior Games -kisat ovat ensimmäiset laatuaan. Iita syntyi ilman vasenta kättä ja hän on käyttänyt käsivarsiproteesia puolen vuoden iästä saakka.

Iita on liikunnallinen tyttö, mutta urheilukilpailuista ei vielä suuremmin kokemusta ole. Junior Games -kisat ovatkin sen 30-vuotisen historian ajan ollut oivallinen ensikosketus kilpailemisen pariin monelle lapselle ja nuorelle.

– Olen käynyt etukäteen toimintaterapeuttini kanssa treenaamassa Junior Games -kisojen lajeja, Iita kertoo.

Hän osallistuu 3-otteluun, jossa lajit ovat 60 metrin juoksu, turbokeihäänheitto ja kuulantyöntö.

– Juoksu on näistä mieluisin, koska se tuntuu eniten omalta lajilta, Iita sanoo.

Hän on kokeillut eri harrastuksia, muun muassa tanssia ja cheerleadingiä. Tällä hetkellä hän harrastaa säännöllisesti ratsastusta.

– Siinä on parasta, kun saa olla tekemisissä niin ison eläimen kanssa ja pääsee kokemaan ratsun luottamuksen yhdessä touhutessa, Iita toteaa.

Lajinvalinnassa on otettava huomioon, miten hyvin se sopii Iitan käsiproteesin kanssa harrastettavaksi tai miettiä tarvittaessa soveltavia keinoja harrastamisen tueksi.

– Haasteiden ratkaiseminen on paljon kiinni oman mielikuvituksen ja ideoinnin määrästä, sanoo Iitan äiti Sari Karttunen.

Vinkkejä Karttuset ovat saaneet muun muassa Respectan Helsingissä vuosittain järjestettävästä Rajaton-vertaistapahtumasta, jossa pääsee tutustumaan myös erilaisiin amputoiduille soveltuviin liikuntalajeihin.

– Tänä syksynä olimme lisäksi Tampereella Apuvälinemessuilla. Sieltä saimme kuulla näistä Junior Games -kisoistakin, Sari Karttunen kertoo.

Liikuntaharrastusten ohella Iita harrastaa käsitöitä ja piirtämistä. Jos hän voisi valita kaikista mahdollisista lajeista, joita harrastaa, löytyy kaksi suosikkia:

– Yleisurheilu ja taitoluistelu, hän linjaa.

Junior Games -kisojen aikataulu Hipposhallissa ke 27.11.

  • 8.30 kisainfo aukeaa
  • 9.00 kilpailut alkavat ja oheisohjelmapisteet avoinna (non stop -pisteet auki, sokkopingisturnaus alkaa klo 10.00)
  • 11.30 avajaiset
  • 12.00 sukkulaviestit
  • 12.30 kilpailut jatkuvat ja oheisohjelmapisteet avoinna (non stop -pisteet auki, sokkopingisturnaus jatkuu klo 12.30) sekä juoksujen ja kelausten kilpaerät
  • 13.30 harrastesarjan osallistumismitaleiden jako
  • 14.00 sporttitoripisteet suljetaan.
  • 14.30 kolmiottelun kilpasarjan, sokkopingisturnauksen ja sukkulaviestien palkintojen jako sekä paras kannustus -palkinto.
  • 15.00 kilpailut päättyvät

Lisätiedot Junior Games -syyskisoista