Kati Kauhanen aloittaa luokitteluhankkeen veturina

Kati Kauhanen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Paralympiakomitealle luokitteluhankkeen toteutukseen rahoituksen ja Uimaliiton paralympiaurheilun asiantuntijana työskentelevä Kati Kauhanen on valittu hankkeen vetäjäksi. Kauhanen työskentelee tiiviisti lajiliittojen ja Paralympiakomitean kanssa hankkeen aikana. 

Vammaisurheilun luokittelu on isossa murroksessa kansainvälisesti. Kansainvälinen Paralympiakomitea (IPC) on linjannut esimerkiksi luokittelun yhdeksi strategiansa kulmakivistä. Suomessa luokittelua koordinoi Suomen Paralympiakomitea ja Suomella on viisi kansainvälisen tason luokittelijaa: uinnissa, pyörätuolirugbyssa, ratsastuksessa, yleisurheilussa ja hiihdossa.

Hankkeen päätehtävä on luokittelutoiminnan kehittäminen Kansallisen luokittelukäsikirjan mukaisesti erityisesti niin, että lajiliitot pystyisivät vastaamaan oman lajinsa luokittelun toimenpiteistä. Lisäksi hanke tehostaa luokittelijakoulutusta sekä sen ympärillä tapahtuvaa tutkimusta.

– Luokittelu on olennainen ja tärkeä osa paraurheilua. Hankkeen myötä luokittelusta tulee sujuva osa urheilijan polkua. Paraurheilun luokittelutoimintaa ohjaa kansainvälinen säännöstö, jonka noudattaminen koskettaa kaikkia paraurheilussa mukana olevia ihan kuten WADA:n antidopingsäännöstö asettaa oikeudet ja velvollisuudet kilpaurheilun parissa toimiville. Yhtenäisten toimintamallien on tarkoitus tukea lajikohtaista luokittelutoimintaa Suomessa ja luoda urheilijoille lisää luokittelumahdollisuuksia. Vahva kansallinen luokittelutoiminta on edellytys toimivalle vammaiskilpaurheilijanpolulle ja siksi merkittävässä roolissa vastaamassa paraurheilun yhdestä isoimmasta haasteista; olemassa olevan menestyspotentiaalin tunnistamisessa ja tukemisessa mukaan kilpaurheilijan polulle, Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen avaa.

Ensimmäisinä toimenpiteinään Kati Kauhanen tapaa eri lajiliitot ja tukee lajiliittoja omien lajien luokitteluprosessien selkeyttämisessä.

– Hankkeen avulla pystyn nimenomaan auttamaan ja tukemaan lajeja lajikohtaisten luokittelutoimenpiteiden ja -järjestelmien kehittämisessä. Uskon, että pääsemme pitkälle lajien välistä yhteistyötä kehittämällä, hyödyntämällä Pohjoismaisia luokittelun asiantuntijoita ja saamaan luokittelun asiantuntijoiden tietotaito koko lajin kehittämiseen. Yhtenä toimenpiteenä on myös luokittelun tietosuojajärjestelmän käyttöönotto, mikä tukee lajeja luokittelutietojen asianmukaisessa tallentamisessa, Kauhanen valottaa tehtävänkuvaa.

Luokittelun selkeyttäminen yleisölle

Marraskuussa 2019 järjestetyssä luokitteluseminaarissa keskusteltiin paljon luokittelun mielikuvasta ja sen muuttamisesta. Tokion paralympiavuosi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden selkeyttää luokittelua eri lajien luokittelujärjestelmää suurelle yleisölle.

– Lontoon 2012 paralympialaiset mullistivat monelta osalta paralympiaurheilua. Siellä oivallettiin myös hienoja tapoja, miten avata luokittelua isolle yleisölle. Tärkeää on, että hyödynnämme asiantuntijoita ja kerromme, mistä luokittelusta on kyse. Suomessa meillä on Ylen lähetyksissä erinomainen selostaja Tuomas Törrönen, joka tuntee paraurheilua ja osaa avata muun muassa luokittelua. Nämä ovat olennaisia steppejä koko paraurheilulle. Olennaista on päästä irti ajatuksesta, että luokittelua on hankala ymmärtää, Katja Saarinen kuvailee.

Paralympiakomitealla on tavoitteena ensi vuonna avata luokitteluprosessia ja eri lajien luokkia Paralympiakomitean viestintäkanavissa ja yhdessä Yle Urheilun kanssa Tokion paralympialaisten yhteydessä.