Huippu-urheiluyksikkö julkaisi kesälajien tukipäätökset vuodelle 2020

Kaisla Osara vuoden 2017 EM-kilpailuissa (kuva: Suomen Ratsastajainliitto)

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on julkaissut kesälajien tukipäätökset vuodelle 2020. Kaikkiaan tehostamistukea jaettiin kesälajeille olympiadin viimeiseen vuoteen 3 970 940 euroa, paralympialajien osuus tästä on 317 500 euroa.

Kesälajeissa on alkamassa kuluvan olympiadin viimeinen vuosi. Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on kuluneen syksyn aikana valmistellut yhdessä kesälajien kanssa huippu-urheilusuunnitelmia vuodelle 2020. Suunnitelmien toteuttamiseksi lajeille jaettiin tehostamistukea kaikkiaan lähes neljä miljoonaa euroa.

Nyt tehdyt tukipäätökset tehtiin Tokion kesäkisoihin ulottuvien huippu-urheilun strategisten tavoitteiden suunnassa. Samalla Olympiakomitean toiminnassa valmistaudutaan kuitenkin jo uuteen strategiakauteen, joka ulottuu vuodesta 2020 vuoteen 2024 asti.

– Valmistaudumme jo uuden strategian mukaiseen toimintaan, mutta Tokion paralympialaisiin saakka tavoittelemme tiiviisti tälle olympiadille asetettua kymmenen olympia- ja kymmenen paralympiamitalin tavoitetta. Tavoitteesta puuttuu PyeongChangin talvikisojen jälkeen neljä olympia- ja seitsemän paralympiamitalia. Yhtenä tavoitteena ollut pyrkimys saada joukkuepeli Tokioon on jo käynyt mahdottomaksi, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki pohjustaa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olympialajeissa pyrimme nyt tehdyillä tukipäätöksillä varmistamaan menestyspotentiaalisimmille urheilijoillemme optimaalisen valmentautumisen kohti Olympialaisia. Meillä ei ole mahdollisuutta tarjota tällaista resurssia kovin laajalle joukolle, mutta terävimmälle kärjelle olemme yhteistyössä lajiliittojen kanssa luoneet kilpailukykyisen mahdollisuuden valmistautua Tokioon.

Kesälajien kehitys- ja tukiprosessiin ilmoittautui tänä syksynä 38 lajia. Huippu-urheiluyksikön tukiohjelmiin näistä lajeista ylsi 23 lajia, joista 18 on olympialajeja. Paralympialajeista tukiohjelmiin sijoittuu 12 lajia. Lisäksi yhdeksässä olympia- ja yhdessä paralympialajissa on yksittäisiä kansainvälisen tason urheilijoita, joiden valmentautumista tehostetaan.

Kaikki tukipäätökset ja lisätiedot

Paralympialajit

Kokonaisuus: 317 500 euroa

  • Ampumaurheilu: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 11 500 e
  • Istumalentopallo: Kehitysohjelma Tehostamistuen kokonaissumma: 5 000 e
  • Jousiammunta: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 17 000 e
  • Maalipallo: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 24 000 e
  • Pyöräily: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 30 500 e
  • Pyörätuolitennis: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 10 000 e
  • Pöytätennis: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 10 000 e
  • Ratsastus: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 32 500 e
  • Sulkapallo: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 7 000 e
  • Taekwondo: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 2 000 e
  • Triathlon: Yksilöohjelma Tehostamistuen kokonaissumma: 23 000 e
  • Uinti: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 30 000 e
  • Voimanosto: Investointilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 3 000 e
  • Yleisurheilu: Kärkilaji Tehostamistuen kokonaissumma: 112 000 e

Paralajien tehostamistuet pitävät sisällään myös kärkiurheilijoille (16 kpl) maksetun vakuutuksen, jonka arvo on 1 500 euroa ja vakuutusten yhteissumma näin ollen 24 000 euroa.

Kuvassa Kaisla Osara vuoden 2017 EM-kilpailuissa (kuva: Suomen Ratsastajainliitto)