Markku Niinimäki aloittaa Urhean valmentajana Nuorelle Siivet -kampanjan siivittämänä

Markku Niinimäki seuraa ratakelaaja Sini Paukkerin voimatreeniä.

Paralympiaurheilija Markku Niinimäki on aloittanut marraskuussa työnsä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean osa-aikaisena valmentajana. Hänen päävastuunsa on valmentaa Urhean paraurheilijoita. Osan Niinimäen palkasta kattaa Nuorelle Siivet -kampanjan tuki.

Suomessa on maailman paras koulujärjestelmä ja huippuosaamista urheilussa. Näiden yhteensovittamiseksi on Suomeen syntynyt urheiluakatemioiden verkosto, joka toimii 19 seutukunnalla ja jonka piirissä urheilee noin 16 000 eri ikäistä huipulle tähtäävää nuorta. Urheiluakatemiatoiminta tavoittaa tällä hetkellä reilut 80 paraurheilijaa, joista noin puolet harjoittelee Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa, Urheassa.

Nuorelle Siivet -kampanjan ensimmäisen vaiheen tulos konkretisoituu valmentajien palkkauksen tukena, jota urheiluakatemiat ovat hakeneet ensi lukuvuodelle yläkouluikäisten valmennukseen. Tänä lukuvuonna Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskelee neljä paraurheilijaa. Urheaan kaivattiin lisäosaamista vammaisurheilun valmennuksesta ja Paralympiakomitea valitsi tehtävään Markku Niinimäen.

Niinimäki lopetti oman urheilu-uransa Pekingin vuoden 2008 paralympialaisiin. Hän saavutti lukuisten arvokilpailumitalien lisäksi kolme paralympiamitalia keihäänheitossa ja kuulantyönnössä. Uran jälkeen hän on toiminut usean keihäänheittäjän henkilökohtaisena valmentajana ja toiminut yleisurheilun vastuuvalmentajana nuorten paralympiaryhmässä.

Markku Niinimäki vastaa Urhean paraurheilijoiden aamutreeneistä kolme kertaa viikossa. Kerran viikossa urheilijat osallistuvat yksilöllisen valmennuksen ryhmään, jossa paraurheilijat ja vammattomat urheilijat tekevät ominaisuusharjoittelua yhdessä. Valmennuksen tukena toimii VAU:n valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean toiminnanjohtaja Simo Tarvonen näkee Niinimäen mukaantulossa monia mahdollisuuksia.

– Tavoitteemme on, että vammaisurheilijat voivat täysipainoisesti osallistua päivittäin akatemiavalmennukseen. Vammaisurheilijat vaativat erityisosaamista valmennukselta ja siksi on hienoa, että saimme mukaan alan huippuosaajan Markku Niinimäen. Saamme tästä myös hyvää kokemusta siitä, miten vammaisurheilijoiden ja vammattomien urheilijoiden valmennusta voidaan integroida yhteen ja millaisia lisäresursseja se vaatii, summaa Tarvonen.

Suomen Urheiluakatemioiden yhteinen tavoite on huippu-urheilumenestyksen parantaminen, osaamisen kasvattaminen ja urheilun arvostuksen lisääminen.

Suomen Olympiakomitea käynnisti joulukuussa 2018 Nuorelle Siivet -kampanjan, jonka avulla kerätään varoja urheiluakatemioiden toimintaan. Tuki kohdistuu yläkouluikäisten valmennukseen, jonka laadun ja määrän nostaminen on urheilumenestyksen ytimessä. Kampanja laajentui paraurheilun tukemiseen urheiluakatemioissa tämän vuoden huhtikuussa. Nuorelle Siivet -kampanja on käynnissä edelleen. Nuorten tukemiseen voi osallistua kampanjan verkkosivuilla www.nuorellesiivet.fi tai tekstiviestillä lähettämällä viestin ”SIIVET” numeroon 16 499 (10 € lahjoitus)

Kuvassa Markku Niinimäki seuraa ratakelaaja Sini Paukkerin voimatreeniä.