Paralympiavuosi houkutteli maailman huiput Pajulahti Gamesiin

Turkin naisten maalipallomaajoukkue vuoden 2017 EM-kilpailuissa

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma järjestetään kymmenettä kertaa Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa 17.–19. tammikuuta. Lajeina Suomen Paralympiakomitean järjestämässä Pajulahti Gamesissa ovat maalipallo, istumalentopallo, sokkopingis, judo, yleisurheilu, jalkapallo ja alppihiihto.

Vuosi 2020 on olympia- ja paralympiavuosi, ja se näkyy Pajulahti Gamesissa. Maalipallossa ja istumalentopallossa on mukana poikkeuksellisen paljon maailman eliittiin kuuluvia maita.

Maalipallossa mukana ovat molemmat hallitsevat paralympiakultamitalistit, Liettua miehissä ja Turkki naisissa. Naisten turnauksessa on lisäksi muun muassa maailmanmestari Venäjä, kotiparalympialaisiinsa valmistautuva Japani sekä lajin kestomenestyjä Yhdysvallat. Miesten turnausta tähdittävät Liettuan lisäksi mm. Yhdysvallat, Turkki ja MM-pronssimitalisti Belgia.

– Mielenkiintoinen kattaus. Huomaa, että paralympiavuosi on alkanut. Mailla on rahaa käytössään ja ne haluavat heti vuoden alkuun kovan turnauksen, arvioi miesten maalipallomaajoukkueen avainpelaaja ja vuoden 2012 paralympiakultamitalisti Erkki Miinala.

Istumalentopallossa, jossa Pajulahdessa pelataan vain naisten turnaus, joukkuekavalkadi on lähes yhtä vakuuttava: viime vuoden Euroopan mestari Venäjä, hopeamitalisti Italia, pronssimitalisti Ukraina, EM-nelonen Saksa, EM-kutonen Suomi sekä perinteikäs istumalentopallomaa Hollanti. Näistä Venäjällä ja Italialla on jo paikka Tokion paralympialaisiin. Tosin Venäjä saattaa sen vielä menettää, jos maan dopingrikkeistä koitunut osallistumiskielto olympialaisiin ja paralympialaisiin säilyy.

Sokkopingis ei ole paralympialaji, mutta siinäkin Pajulahteen on kokoontunut perinteisesti kovatasoinen porukka. Nyt mukana on eurooppalaispelaajien lisäksi myös muutama eteläkorealainen pelaaja.

Judossa käydään lauantaina 18.1. sovelletun judon turnaus. Lumilajeissa oli tarkoitus alun perin järjestää ensimmäiset kehitysvammaisten talvilajien Special Olympics National Games -kisat, mutta lumen puutteen vuoksi järjestymään saadaan vain lauantaiset alppihiihtokilpailut Messilässä. Alppihiihdossa mukana on suomalaisurheilijoiden lisäksi myös hollantilaisia ja israelilaisia laskijoita.

Jalkapallossa pelataan lauantaina neljän erityisjalkapallojoukkueen kutsuturnaus Pajulahti-hallissa. Sunnuntaina samassa paikassa käydään parayleisurheilun SM-hallikilpailut 66 kilpailijan voimin.

Pajulahti on toiminut jo pitkään vammaisurheilun kilpailujen ja leiritysten luotettavana ja laadukkaana järjestämispaikkana. Vuotuinen Pajulahti Games on tästä kirkkain esimerkki.

– Ovathan olosuhteet Pajulahdessa ihan omaa luokkaansa verrattuna moniin kansainvälisten turnausten pitopaikkoihin. Pajulahdessa majoitus, ruokailut ja pelikentät ovat lähellä toisiaan. Sitä ei aina oikein muista osata arvostaakaan, kun maajoukkue viettää Pajulahdessa niin paljon aikaa leireillä, maalipalloilija Miinala sanoo.

Lisätiedot Pajulahti Gamesistawww.pajulahtigames.fi