Jo satoja vammaisia ja tukea tarvitsevia lapsia löytänyt liikuntaharrastuksen Valtti-ohjelman kautta 

Valtti-ohjelman liikuntakokeilu

Valtti-ohjelman 2020 tiedotustilaisuus maanantaina 2. maaliskuuta  

  • Paikka: Sporttitalo, Valimotie 10, 5. kerros (sininen aula), Helsinki 
  • Aika: tiedotustilaisuus klo 12.00–13.00, mahdollisuus jäädä keskustelemaan 13.00–13.30 

Vammaiset lapset ja nuoret liikkuvat vammattomia vähemmän ja harrastavat harvemmin liikuntaa erilaisissa harrasteryhmissä (LIKES tuloskortti 2018). Ongelman ratkaisemiseksi Suomessa kehitettiin viisi vuotta sitten Valtti-toimintamalli osana EU:n tukemaa SEDY-hanketta. Tavoitteena oli löytää erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastus. Vuonna 2016 toteutetun pilotin jälkeen Valtti-ohjelmaan haettiin opetus- ja kulttuuriministeriön hanketukea.  
 
Valtti-ohjelma toimii siten, että ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin. Valtti toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja harrastuksen pariin saattajana. Valtti etsii ohjattavalleen vähintään neljä liikuntakokeilumahdollisuutta ja on mukana liikuntakerroilla tukena, kannustajana ja kaverina. Valtit ovat pääasiassa liikunta-, kuntoutus-, kasvatus- tai sosiaalialan opiskelijoita, jotka saavat Valttina toimimisesta opintosuorituksia.  
 
Paikallisella tasolla oppilaitokset, kunnat ja urheilujärjestöt ovat Valtti-ohjelman merkittäviä yhteistyökumppaneita. Ohjelmaa koordinoi Suomen Paralympiakomitea. Ohjelma muodostaa lapsille ja nuorille luontevan polun Paralympiakomitean lasten ja nuorten urheilu- ja liikuntatoiminnan pariin. 
 
Valtti on suomalainen menestystarina, jota suomalaisopein toteutetaan myös muualla Euroopassa. Suomessa sitä on toteutettu yli 60 kunnassa yli 20 oppilaitoksen kanssa yhteistyössä ja siihen on osallistunut lähes tuhat vammaista tai erityistä tukea tarvitsevaa lasta tai nuorta. Keskimäärin 40 % osallistujista on löytänyt harrastuksen. Kokeilupaikkoina ovat toimineet urheiluseurat ja liikuntakerhot, joista monelle tämä on ollut ensimmäinen kosketus inkluusioon. Tänä vuonna Suomessa käynnistyy Valtti-ohjelman viides toimintavuosi. Sähköinen haku perheille ja opiskelijoille avautuu maaliskuun ensimmäinen päivä. 
 
Valtti-ohjelman 2020 tiedotustilaisuudessa 2.3. klo 12.00–13.00 kuullaan ohjelman tulokset ja kerrotaan, miten ohjelma jatkuu. Tilaisuuden avaa Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen ja tilaisuudessa puhuvat mm. tohtorikoulutettava Heidi Skantz Jyväskylän yliopistosta, lehtori Anne Kokko Arcada Yrkeshögskolasta, Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijat Nina Peltonen ja Henry Manni sekä johtaja Tiina Kivisaari opetus- ja kulttuuriministeriöstä.  
 
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilu. Tilaisuutta voi seurata myös Paralympiakomitean Youtube-streamin kautta. 
 
Lisätiedot

  • Paralympiakomitea, tutkimuspäällikkö Aija Saari, puh. 040 506 4208, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
  • Paralympiakomitea, lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Nina Peltonen, puh. 050 400 1532, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
  • www.paralympia.fi/liikunta/lapset-ja-nuoret/valtti