Suomelle lisäpaikkoja Tokion paralympialaisiin – koossa tällä hetkellä 10 paikkaa

Uimari Leo Lähteenmäki hyppää altaaseen Rion paralympialaisissa 2016

Tokion paralympialaisten alkuun on puoli vuotta ja kevään aikana usean lajin osalta rankingikkunat sulkeutuvat. Viime vuoden aikana Suomi oli varmistanut kesäparalympialaisiin seitsemän maapaikkaa: yhdet paikat ampumaurheilussa, pyöräilyssä ja jousiammunnassa sekä neljä paikkaa yleisurheilussa. Helmikuun aikana ratsastuksesta varmistui yksi maapaikka ja uinnista kaksi maapaikkaa rankingien perusteella. Näin ollen Suomella on koossa 10 maapaikkaa.

Uinnin maapaikkojen jaossa huomioitiin tammikuun loppuun mennessä annetut näytöt aikarajojen puitteissa. Vaaditun MQS-tulosrajan (Minimum Qualification Standard) saavuttivat suomalaisuimareista Antti Latikka 100 metrin selkäuinnissa ja Leo Lähteenmäki 50 metrin vapaauinnissa. Ratsastuksessa Suomen maapaikan varmisti Katja Karjalainen oman luokkansa rankingsijoituksellaan. Huippu-urheiluyksikkö valitsee urheilijoita Tokion paralympialaisiin seuraavan kerran huhtikuun aikana.

Naisten istumalentopallojoukkue on parasta aikaa Kanadassa karsintaturnauksessa, josta on jaossa yhdelle joukkueelle paikka Tokioon. Suomalaisittain kiinnostavista lajeista seuraavaksi sulkeutuu sulkapallon rankingikkuna 29.3. ja ratsastuksen mahdolliset lisäpaikat selviävät maaliskuun aikana. Huhtikuussa puolestaan sulkeutuu pöytätenniksen rankingikkunat ja jousiammunnan EM-kilpailuissa jaetaan suoria maapaikkoja.

-Tokion paralympialaisissa kilpailee 20-25 suomalaisurheilijaa, jotka kilpailevat 10-12 urheilumuodossa. Joukkue lähtee tavoittelemaan Tokiosta seitsemää mitalia, mikä on haastava mutta realistinen tavoite, kertoo joukkueenjohtajana toimiva Kimmo Mustonen.

Suomen joukkueeseen valittiin joulukuussa 2019 ensimmäiset viisi urheilijaa: yleisurheilijat Marjaana Heikkinen, Amanda Kotaja, Toni Piispanen ja Leo-Pekka Tähti sekä jousiampuja Jere Forsberg. Huhtikuun valintojen lisäksi joukkuetta täydennetään toukokuun lopussa ja viimeisen kerran heinäkuussa 2020.  

Tokion paralympialaiset kilpaillaan 25.8.-6.9.2020. Kilpailut ovat 16:nnet kesäparalympialaiset ja siellä kilpailee 4350 urheilijaa 540 mitalilajissa. Urheilumuotoja on 22, uusina lajeina ovat sulkapallo ja taekwondo.

Lue lisää Tokion paralympialaisista