Uotiselle ja Leväiselle kuuden mitalin saalis elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kisoista Kanadasta

Jarmo Leväinen (vas.) ja muut lumilautailumitalistit Dirk Layer sekä Hank Williams (kuva: Tarja Leväinen)

Suomen kaksihenkinen joukkue saavutti kuusi mitalia – neljä hopeaa ja kaksi pronssia – elinsiirron saaneiden talvilajien maailmanmestaruuskilpailuista Kanadan Banffista ja Canmoresta. Viimeisenä kilpailupäivänä helsinkiläinen munuaisensiirron saanut Veijo Uotinen voitti pronssia tunnin hiihdosta.

70-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Uotinen saavutti kaikkiaan neljä mitalia. Torstain pronssin lisäksi hopeaa viiden kilometrin hiihdosta, ampumahiihdosta ja lumikenkäilystä. Vantaalainen sydämensiirron saanut Jarmo Leväinen voitti 50–59-vuotiaiden sarjassa hopeaa lumilautailun paripujottelusta ja pronssia lumilautailun suurpujottelusta.

– Kisat menivät todella hyvin. Mitään kommelluksia ei sattunut, aikataulut pitivät ja järjestäjät osasivat hommansa hyvin. Mitalit tosin olivat jääneet Kiinaan koronaviruksen vuoksi ja palkintojenjaoissa käytettiin mitalien mallikappaleita. Varsinaiset mitalit toimitetaan meille myöhemmin, Leväinen sanoi.

Leväinen sai sydämensiirron vajaa viisi vuotta sitten käytyään sitä ennen elämänsä aikana läpi kolme sydämen avoleikkausta. Uuden sydämen myötä mahdollistui uusi urheilu-ura ja vantaalainen onkin vuodesta 2016 lähtien osallistunut ahkerasti sekä kesä- että talvilajien kisoihin elinsiirron saaneiden urheilussa.

Kanadassa Suomesta oli mukana vain kaksi urheilijaa, mutta kesälajien kisoihin Suomesta on lähtenyt perinteisesti huomattavasti suurempi joukkue. Seuraavat kesälajien MM-kilpailut järjestetään 29.5.–5.6.2021 Yhdysvaltain Houstonissa, mutta jo tulevana kesänä käydään kahdet Euroopan mestaruuskilpailut: sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailut 8.–13.6. Espanjan Vitoria-Gasteizissa sekä elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien EM-kilpailut 2.–9.8. Irlannin Dublinissa.

Elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailut, Banff ja Canmore, Kanada 23.–28.2.2020