Aika jonka sain -elokuva kertoo pararatsastaja Jaana Kivimäen värikkään tarinan

Olga Temonen elokuvan julisteessa hevosen kanssa.

Perjantaina 13.3. ensi-iltaan tuleva Aika jonka sain -elokuva pohjautuu pararatsastaja Jaana Kivimäen elämään. Elokuvan on ohjannut Tuukka Temonen, joka vastaa myös käsikirjoituksesta Olga Temosen kanssa.

Jaana Kivimäki lukeutuu Suomen parhaimpiin pararatsastajiin. Lontoon 2012 paralympialaisissa hän sijoittui vapaaohjelman seitsemänneksi ruunalla Grivis. Vuonna 2009 alkaneella kilpaurallaan hän on saavuttanut EM-hopeaa, kaksi PM-kultaa ja PM-pronssia. Matkan varrelle on mahtunut myös raskaita pettymyksiä, kuten jääminen pois Rion paralympialaisista terveydellisten syiden takia. Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että Kivimäkeä ei nähdä Tokion paralympialaisten ratsastusareenalla.

Kouvolasta kotoisin oleva ratsastaja asuu talvet Espanjassa ja arki täyttyy hevostilan pyörittämisestä. Tosin tällä hetkellä Kivimäellä on iso haaste – löytää uusi kilpahevonen.

– Nykyisellä hevosellani Legolasilla alkoi olla sen verran vaivoja, että esimerkiksi tammikuun kilpailut menivät todella heikosti. Nyt olemme aloittaneet uuden hevosen etsimisen, mikä ei ikinä ole helppoa eikä nopeaa. Eikä varsinkaan halpaa, Kivimäki naurahtaa.

– Edelleen on ihan mieletön palo hevosen selkään ja kilpailemaan. Itsellä on vahva tunne, että nyt aletaan rakentaa uutta neljän vuoden ohjelmaa, joka huipentuu Pariisin paralympialaisiin. En osaa vielä lopettaa.

”Ihmiset tarvitsevat näitä tarinoita”

Aika jonka sain -elokuvan valmistelut alkoivat kaksi vuotta sitten, kun ohjaaja Tuukka Temonen näki näyttelijävaimonsa Olga Temosen kanssa Kivimäestä tehdyn dokumentin.

– Tapasimme muutamia kertoja ja he kävivät täällä Espanjassa. Alkuun ajattelin, että ei tämä päädy valkokankaalle, mutta toisin kävi. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, elokuva on tehty todella hyvin ja Olga on sisäistänyt ihmeellisellä tavalla tarinani. Elokuvan katsominen oli itselle toki rankka kokemus ja sitä se varmasti on myös yleisölle. Täytyy muistaa, että elokuva on kuitenkin fiktiota, vaikka se pohjautuu pitkälti elämääni, Kivimäki taustoittaa.

Elokuvaa on esitetty jo ennakkoon muutamille yleisöille ympäri Suomea sekä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Vastaanotto on ollut hyvä ja se on ehditty palkita Monacon kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

– Olen saanut jo nyt paljon palautetta, että elokuva on auttanut ihmisiä eteenpäin vaikean tilanteen esimerkiksi onnettomuuden jälkeen. On mieletön tunne, että pystyn auttamaan ihmisiä sillä, että olen antanut oman tarinani käyttöön. Se on se pointti tässä. Ihmisten pitää saada voimaa jostain silloin, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.

Jaana Kivimäki Lontoon paralympialaisissa

Katso elokuvan traileri

Yläkuva: Olga Temonen näyttelee elokuvassa Jaana Kivimäkeä. Filmiyhtiö Optipari Oy. 

Alakuva: Jaana Kivimäki Lontoon paralympialaisissa, kuvaaja Maiju Pohjanheimo.