Special Olympics -johtoryhmä pohti toiminnan uudelleenkäynnistämistä ja urheilijoiden osallistamista

Special Olympics -johtoryhmän urheilijajäsen Sami Korhonen kertomassa urheilemisestaan Liikuntamaa-messutapahtumassa marraskuussa 2019.

Special Olympics -johtoryhmä kokoontui vuoden 2020 toiseen kokoukseensa 28. huhtikuuta etäyhteyden välityksellä. Johtoryhmä ohjaa Suomen Paralympiakomitean alaisuudessa toimivan Special Olympics Finlandin toimintaa.

Kokouksen aluksi johtoryhmä kävi läpi vuoden 2019 toimintakertomuksen ja toimintaa kuvaavat tilastot. Sen jälkeen siirryttiin käsittelemään kuluvan vuoden toimintaa. Koronapandemian vuoksi kevään ja kesän tapahtumia on peruttu ja siirretty syksylle. Tapahtumien tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan ja ilmoittautumiset avataan sitä mukaa, kun koronapandemiatilanne sallii.

Vuoden 2021 osalta isona muutoksena todettiin Special Olympics -talvimaailmankisojen siirtyminen vuoden 2022 tammikuulle. Kisojen pitopaikkaa ei vielä ilmoitettu. Siitä Special Olympics International lupasi lisätietoa syyskuuhun mennessä.

Paralympiakomitean Teemu Lakkasuo ja Timo Mäkynen esittelivät Special Olympics 2021–2021 -markkinointipaketin, jonka avulla haetaan yhteistyökumppaneita tukemaan koko Special Olympics Finlandia, ei vain maailmankisoja. Terveysteknologiayritys eXerium ja matkatoimisto Matka Agentit ovat lähteneet mukaan 2020–2021 kumppaneiksi.

Special Olympics -johtoryhmän yhtenä painopisteenä vuonna 2020 on urheilijoiden ja heidän tukijoukkojensa osallistamisen vahvistaminen ja heidän äänensä kuuluviin saattaminen. Urheilijoiden osallistamisen starttina järjestettiin Special Olympics Urheilijafoorumi Tampereen Liikuntamaa-messutapahtuman yhteydessä marraskuussa 2019. Jatkotoimenpiteenä johtoryhmä pohti osallisuuden toteuttamista vahvemmin mm. leireillä ja sosiaalisessa mediassa.

Kuluvan vuoden aikana kehitetään Unified-toimintaa, jossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneriurheilijat urheilevat yhdessä, sekä talvilajien valmentajien osaamista Special Olympics Eurooppa-Euraasian järjestön mahdollistamana. Unified-toiminnan osalta toteutetaan – koronatilanteesta riippuen – syksyllä Unified-seminaari Nokialla ja Unified-jalkapalloturnaus Pajulahdessa. Talvilajien valmentajille pyritään järjestämään seminaari Rukalla lokakuun lopulla.

Suomen Paralympiakomitean alaiseen Special Olympics -johtoryhmään kuuluvat puheenjohtaja Riikka Pyykkö, urheilijajäsen Sami Korhonen, jäsenet Matti Putila, Pirjo Pellikka, Riikka Juntunen, Kimmo Aalto ja Erkki Lönnrot sekä sihteeri Elina Ahtiainen.

Special Olympics -johtoryhmän seuraavat kokoukset ovat 18.8. ja 29.10.