Parayleisurheilun SM: Felipe Kylmänen rikkoi ennätyksiä jo ennen ensimmäisiä SM-kisojaan

Felipe Kylmänen

Parayleisurheilun SM-kilpailut Paavo Nurmen stadionilla Turussa 29.–30.8.

Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja, Henry Manni, Marjaana Heikkinen… Kotimainen kärkikaarti on kokonaisuudessaan paikalla, kun parayleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut käydään 29.–30. elokuuta Turun Paavo Nurmen stadionilla.

Piispanen, vuoden 2012 T51-luokan ratakelauksen paralympiakultamitalisti, on parantanut kesän aikana 100 ja 200 metrin kelauksen Suomen ennätyksiään. Tähti on kelannut Paavo Nurmen stadionilla tälle kesälle jo kertaalleen T54-luokan 100 metriä alle 14 sekunnin haamurajan (13,95).

Terävimmän kärjen takana on nousemassa myös uusia nimiä yleisön tietoisuuteen. Yksi tämän kesän mielenkiintoisimmista tulokkaista on kehitysvammaisten T20-luokassa kilpaileva 17-vuotias Felipe Kylmänen.

T20-luokan 100 metrin Suomen ennätys, Timo Aution käsiajalla juoksema 12,0, oli vuodelta 1988. Kylmänen juoksi elokuun alussa Turussa Aution SE:n historiaan pysäyttämällä kellot aikaan 11,86. 200 metrillä Kylmänen oli parannellut jo heinäkuun puolella 14 vuotta vanhaa Risto Wahlströmin SE:tä (25,67) aikaan 24,94.

Vuoden 2019 kehitysvammaisten maailmankisoissa Australiassa 11,86 ei olisi ihan riittänyt 100 metrin finaaliin, mutta lähelle kuitenkin. Kylmäsen osalta huomionarvoista kesän 2020 tuloksissa on, että tämä on vasta hänen ensimmäinen kilpailukautensa.

Felipe Kylmäsen vuotta vanhempi isosisko Johanna on yksi Suomen lupaavimmista pikajuoksijoista. Hän voitti 100 metrin SM-pronssia jo 16-vuotiaana kesällä 2018.

Felipe ja Johanna on adoptoitu Suomeen Kolumbiasta. He saapuivat maahan kymmenen vuotta sitten.

Johanna päätyi nopeasti yleisurheilun pariin, ja siskonsa harrastuksen myötä myös Felipe on ollut paljon mukana yleisurheilukentillä.

– Felipestäkin huomasi kyllä nopeasti, että geneettiset ominaisuudet sopivat hyvin pikajuoksuun. Nopeita soluja ja räjähtävää voimaa. Mutta hän on melko varautunut, eikä ollut aiemmin osoittanut innostusta kilpailemiseen, sanoo isä Ari Kylmänen.

Viime talvena Johannan harjoituksissa Turun Kupittaan urheiluhallilla Kylmäset törmäsivät parayleisurheiluun erikoistuneeseen valmentajaan Janne Keräseen, Turun SM-kilpailut järjestävän Turunseudun Kenttäurheilijoiden voimahahmoon.

Felipe aloitti Keräsen valmennuksessa, ja sieltä kertynyt oppi ja itseluottamus ovat Ari-isän mukaan olleet avainasemassa siihen, että tänä kesänä 17-vuotias pikajuoksijanalku on uskaltautunut kilpailuihinkin. Hyvät tulokset eivät oikeastaan ole olleet yllättäviä.

– Tietysti se, että tulokset ovat olleet heti näin hyviä, on ollut meistä kaikista hienoa, mutta suurin ilo on tullut siitä, että Felipe on rohkaistunut ylipäätään lähtemään mukaan kilpailemaan, Ari Kylmänen sanoo.

– Se vain on kivaa, kun saa juosta täysillä. Pikamatkoilla ei väsy niin paljon kuin pitkällä matkalla ja telineistä lähtö on hauskaa, Felipe toteaa.

Felipe on ennen yleisurheiluharrastusta pelannut jalkapalloa sekä harrastanut kuntosalia ja crossfitiä. Karatessakin hän kävi jonkin aikaa. Janne Keräsen treeneissä Turussa on pikajuoksun lisäksi myös hypätty pituutta ja heitetty keihästä.

Yleisurheilukilpailujen ja -harjoitusten maailma on tullut Felipelle tutuksi Johanna-isosiskon harrastuksen myötä. Se on osaltaan madaltanut hänen kynnystään alkaa itse kilpailla. Isosisko on myös luonteva esikuva yleisurheilijana, vaikka sisarusten väliset pienet kahnaukset kuuluvatkin välillä asiaan.

– Johanna on kiva sisko ja hyvä urheilija, Felipe sanoo.

– Felipe on auttavainen, vahva ja suojeleva. Ja kekseliäs pikkuveli, toteaa puolestaan Johanna.

Parayleisurheilun SM-kilpailut alkavat lauantaina klo 11.00 avajaisilla. Kisat avaa Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, joka on lupautunut kokeilemaan myös ratakelausta. Kisojen suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän ei valitettavasti itse pääse paikalle, mutta presidentin tervehdyksen avajaisissa lausuu kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Lauantaina Paavo Nurmen stadionilla kilpaillaan klo 11.00–14.20 ja sunnuntaina klo 11.00–14.15. Kisoihin on yleisöllä vapaa pääsy, korona-ajan varotoimenpiteitä noudattaen. Tarkempi kisa-aikataulu ja osallistujat lajeittain löytyvät täältä. Nyt osallistujalistan yhteydestä löytyvät myös lajien Suomen ennätystulokset luokittain.

SM-kilpailut järjestää Turunseudun Kenttäurheilijat yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Urheiluliiton kanssa.