Special Olympics -johtoryhmän kokous: Uudistunut Special Olympics -klubi starttaa loppuvuodesta

Ratsastajat Sofia Tikkanen ja Lotta Romsi Abu Dhabin Special Olympics -kesämaailmankisoissa 2019.

Special Olympics -johtoryhmä kokoontui 18. elokuuta vuoden kolmanteen kokoukseen etäyhteydellä. Kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma on Special Olympics -maailmankisat. Paralympiakomitean lajipäällikkö Timo Pelkosen johdolla luotiin katsaus tuleviin maailmankisoihin: Venäjän Kazanin talvimaailmankisoihin tammikuussa 2022 ja Saksan Berliinin kesämaailmankisoihin kesäkuussa 2023. Kattojärjestössä, Special Olympics Internationalissa, meneillään olevaa uuden strategiakauden 2021–2024 valmistelua päästään aloittamaan Suomen osalta syksyn aikana.

Special Olympics -urheilijat ovat voineet jo useamman vuoden ajan kuulua Special Olympics -klubiin. Nyt klubia ollaan uudistamassa ja Special Olympics -lajipäällikkö Elina Ahtiainen esitteli johtoryhmälle uudistussuunnitelmia. Klubiin voi jatkossa liittyä netissä täytettävällä sähköisellä lomakkeella. Uusina ryhminä klubiin voivat liittyä myös Unified-partnerit, valmentajat ja muuten vain Special Olympics -toiminnasta kiinnostuneet henkilöt. Yritykset ja muut Special Olympics -toiminnan tukemisesta kiinnostuneet tahot ja henkilöt voivat halutessaan valita maksullisen kannatusjäsenyyden. Klubi avataan vaiheittain, ensimmäisenä avataan urheilijoiden, partnereiden ja valmentajien liittymismahdollisuus vuoden loppuun mennessä.

Strategiatyön ohella vuonna 2020 johtoryhmän panopisteeksi nimetyn urheilijoiden ja heidän tukijoukkojensa osallistamisen vahvistamista on toteutettu kevään ja kesän aikana Urheilijafoorumin jatko -etätapaamisena, urheilijoiden keskustelutuokioina kesälajien monilajileirillä sekä Special Olympics Finland -Facebook-sivujen kautta toteutettuina urheilijoiden jumppavideoina. Vanhempien ja tukijoukkojen osalta on kesälajien monilajileirillä pidetty vanhempien ensimmäinen keskustelutilaisuus ja Unified-koripallossa tehty vanhempien kysely. Myös tulevalla lokakuun monilajileirillä pidetään keskustelutuokiot urheilijoille ja vanhemmille. Koronakevät aktivoi myös valmentajapalaverointiin, jotka pidettiin etänä kesäkuussa. Etäpalaverit pidetään myös syksyllä, ja säännöllinen etäpalaverointi otetaan vakituiseksi toimintamalliksi Special Olympics -lajivalmentajien osalta.

Johtoryhmässä todettiin, että tapahtumien ja leirien osalta edetään suunnitelman mukaan huomioiden koronaohjeistukset. Kansainväliset Special Olympics -kisat Euroopassa on peruttu syksyn osalta, paitsi Unified-jalkapalloturnaus marraskuussa Liettuassa on vielä Euroopan kisakalenterissa.

Ohjausryhmän seuraava kokous on 29.10.2020.