Leo-Pekka Tähti luottavaisena kohti toista Tokion vuotta

Leo-Pekka Tähti parayleisurheilun SM-kisoissa Turussa 2020

Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti kertoi kuulumisiaan Paralympiakomitean ja asianajotoimisto Boreniuksen järjestämässä Yritys osana Paraperhettä -webinaarissa perjantaina 2.10. Viisinkertaisen paralympiavoittajan katseet ovat jo vahvasti tulevassa kesässä.

Tähti osallistui webinaariin etäyhteydellä Porista. Espanjasta vastikään Suomeen palannut urheilija kertoi, että akut kohti talven peruskuntokautta on ladattu.

- Lusitaan karanteenit alta pois, ja ensi viikolla alkaa täysi harjoittelu. Nelisen viikkoa on pidetty taukoa, ja nyt uudella tohinalla treenien pariin. Alkaa “perusjyystö”. Eli tiedossa pitkää puurtamista kohti kevättä, Tähti sanoi.

Tähden kilpailukausi alkaa tällä tietoa toukokuun puolivälissä Sveitsissä. Suomessa on tiedossa paljon hyviä kisoja pitkin kesää. Kesäkuun alussa on tarkoitus järjestää tältä vuodelta siirretyt EM-kilpailut Puolassa. Kauden päätähtäin on kuitenkin selvä.

- Tokio on jo ehdottomasti mielessä. Nyt alkaa harjoittelu sitä kohti. Jos ei korona aiheuta takapakkia, niin hyvä ja kattava kesä on tiedossa.

Paikka Tokioon on Tähdellä jo plakkarissa. Hänet valittiin paralympiajoukkueeseen viime vuoden MM-kisojen jälkeen. Terveenä pysyessään Tähti matkaa siis jo uransa viidensiin paralympialaisiin. Vuodella siirretyt kisat on määrä järjestää elo-syyskuussa.

Koronakevät oli erikoinen myös 37-vuotiaalle Tähdelle. Hän oli Espanjassa, kun pahin tautipiikki iski maaliskuussa. Kesällä hän pääsi Suomeen, jossa tautitilanne oli hallinnassa.

- Kun Suomessa oli jo normaalimpi tilanne, niin kisoja oli melkein joka viikko. Olen tosi tyytyväinen, että pääsin kilpailemaan. Omalta osaltani oli ihan hyvä kesä, vaikka aina jää parannettavaa.

Kisakuulumisten lisäksi Tähti kertoi aivan uudenlaisesta kokemuksesta. Tähdestä kertova kirja julkaistaan lokakuussa. Parin vuoden projekti on ollut ratakelaajalle kiintoisa matka.

- Aluksi mietin, että mihinköhän sitä oikein lähtee mukaan. Kyllä se sitten rupesi sujumaan, kun kirjoittaja pisti nauhurin päälle. Jos ei juttu meinannut lähteä, niin kirjoittaja veteli oikeista naruista ja tavaraa tuli.

Teoksen on tehnyt Tähdelle tutut porilaiskirjoittajat, Satakunnan Kansan urheilutoimittajat Harri Laiho ja Juha Luotola, jotka ovat seuranneet Lepen uraa nuoruudesta asti. Kirja käsittelee Tähden elämää kokonaisvaltaisesti, toki huippu-urheilu edellä. Tähti kertoi itse olevansa lopputulokseen tyytyväinen.

- Kun luin sen läpi, niin herätti kyllä kaikenlaisia tunteita. Välillä nauratti, välillä herkistyi ja välillä hävetti. Tarjoaa monenlaista tarinaa. Koen että onnistuttiin kirjassa!

Tarjoamme nyt ainutlaatuisen ennakkotilausmahdollisuuden, jossa 15.10. mennessä kirjan tilanneet saavat kirjan Tähden nimikirjoituksen kera. Jokaisesta ennakkoon tilatusta kirjasta Tammi tukee 3 eurolla Nuorten Paralympiaryhmän tulevaisuuden tähtiä. Tilaa tästä: https://www.wernerjarl.fi/kampanjat/tilaa-ja-tee-hyvaa/

Teksti: Leevi Juvakka