Artiola kaasutteli jälleen SM-mitaleille

Markku Artiola ja Peetu Paavilainen (kuva: Juha Harju)

Markku Artiola kilpaili jälleen menestyksekkäästi ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan SM-sarjassa. Kouvolalaiskuski sijoittui kyytiläisenä Peetu Paavilaisen kanssa SM-sarjan kokonaispisteissä hopealle. Vaikka koronaepidemia uhkasi kilpailukautta, saatiin sarjan kaikki viisi osakilpailua lopulta ajettua suunnitellusti.

38 vuotta kilpaa ajanut Artiola on tuttu näky SM-sarjan mitalitilastoissa. Vuonna 1988 Ruotsissa sattunut onnettomuus johti halvaantumiseen, mutta Artiola on painanut senkin jälkeen täydellä höyryllä. Tänä vuonna palkintona oli hopeinen mitali.

– Tavallaan voi olla tyytyväinen, mutta toisaalta ei. Ainahan voittaa pitäisi. Eiks hopea kumminkin hävitä?, Artiola pohti.

Samalla hän muistutti, että huonolle ei hävitty. Mestaruuden vei MM-hopeamitalisti Tero Manninen poikansa Jonin kanssa. Artiola oli myös iloinen, että tallin kakkospyörällä ajanut kouvolalainen naispari Minna RantalaMia Karjalainen saavutti ensimmäisellä kaudellaan neljännen sijan.

Kyytiläisenä, eli “purkkiorjana” oli tällä kaudella Peetu Paavilainen. Hän voitti itse tänä syksynä Superstock 600 -luokassa Suomen mestaruuden. Artiola oli tyytyväinen Paavilaisen panokseen.

– Kahden kierroksen jälkeen Peetu näytti peukaloa, että anna mennä vaan! Helppo oli hänen kanssaan ajaa.

Artiola ja Paavilainen voittivat kauden ensimmäisen startin. Sen jälkeen irtosi muita kärkipään sijoituksia, ja mukaan mahtui yksi keskeytys. Kokonaiskilpailussa irtosi siis toinen sija.

SM-sarjan lisäksi Artiola kävi kyytiläisensä kanssa ajamassa yhden kisan Virossa. Saksan reissu peruuntui tällä kertaa pandemian takia.

Paavilainen oli ensimmäistä vuotta Artiolan purkkiorjana. Jatko on vielä auki, sillä kyytiläinen suuntaa tammikuussa armeijaan.

Vaikka Artiolalla itsellään on kaasuttelua takana lähes 40 vuotta, intoa riittää yhä jatkoon.

– Kyllä tässä vielä muutama vuosi on tarkoitus ajaa, hän lupaa.

Teksti: Leevi Juvakka

Kuva: Juha Harju