Para School Day on läsnä myös etänä

 

Para School Day -pakettiauto

Paralympiakomitea on vienyt paraurheilulajeja kouluihin jo kymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna epidemiatilanne on synnyttänyt konseptiin uudenlaisia toimintamalleja.

Suomen Paralympiakomitean yhteistyössä Toyotan kanssa toteuttama Para School Day -konsepti vie paraurheilulajeja kouluille oppilaiden ja opettajien tutustuttavaksi. Samalla avarretaan oppilaiden näkemystä erilaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä tarjotaan opettajille työkaluja yhdenvertaisuuden korostamiseen.

Tänä vuonna Para School Day on mukautettu koronaviruksen aiheuttamaan uuteen tilanteeseen. Kun keväällä epidemia perui kokonaan PSD-päivät, alkoi välitön suunnittelu siitä, kuinka toimintaa voitaisiin järjestää turvallisesti myös epidemia-aikana.

Kiertue päädyttiin toteuttamaan etänä. Edeltävinä vuosina Paralympiakomitea on tuonut kouluille ohjaajat pyörittämään koko päivän toiminnan. Etänä sisältö on täysin samanlainen, mutta paikan päällä vastuu järjestämisestä on kouluilla ja opettajilla.

Etä-PSD:ssä aamunavaus järjestetään etäyhteyden välityksellä, missä myös urheilijavieras on mukana. Lajipisteet toteutetaan ohjevideoin, joissa neuvotaan lajisuorituksiin sekä suoritusten jälkeiseen välineiden desinfiointiin. Lisäksi ohjeistuksissa on kiinnitetty huomiota ryhmäkokoihin ja ryhmien välisten kontaktien välttämiseen.

Kouluilta on välittynyt syksyn aikana myönteistä palautetta etätoteuksesta. Para School Day -toiminnan yhteyspäällikkö Reeta Lindeman on erityisen tyytyväinen, että etäversio saatiin kehitettyä. Se on paitsi mahdollistanut Para School Day:n järjestämisen epidemia-aikana, myös tarjoaa uusia avaimia konseptille tulevaisuudessa.

- Meillä on niin monenlaisia kouluja, että on hyvä olla erilaisia toimintamalleja. “Normiversiossa” tulemme koululle hoitamaan koko homman, kun taas etänä koululla on iso vastuu päivän järjestämisestä. Uskon, että molemmille on jatkossa oma tilaajakuntansa, Lindeman pohtii.

Toiveissa on, että kouluille pääsisi fyysisestikin ensi vuoden aikana. Etätoteutus on joka tapauksessa tuonut uuden lisän konseptiin, joka on kymmenen vuoden olemassaolonsa aikana ottanut isoja kehitysaskelia. Tulevaisuudessa sitä on tarkoitus laajentaa ja kehittää entisestään.

- Para School Day:n ydinsanoma, yhdenvertainen liikunta, ei rajoitu vain kouluikäisiin. Tavoitteena onkin pilotoida toimintaa myös varhaiskasvatuksen puolelle. Ideoita on hurjasti, nyt tarvitaan muutama rohkea kunta mukaan pilottiin, Lindeman kannustaa.

Teksti: Leevi Juvakka

Lisätietoja Para School Day -kiertueesta