Harrastusviikko 2.–6. marraskuuta: Voisiko maalipallo olla sinun juttusi?

Maalipallon pelaajia ja Harrastusviikon logo

Lasten ja nuorten harrastamista edistävä valtakunnallinen harrastusviikko järjestetään 2.–6.11. Harrastusviikon tavoitteena on kannustaa yhä useampi lapsi ja nuori mukaan harrastustoimintaan ja että jokaiselle löytyisi ”se oma juttu”.

Kolmatta kertaa järjestettävä harrastusviikko lähti alun perin nuorten toiveesta saada paikkakunnan harrastusmahdollisuudet omalle koululle tai sen lähistöön kokeiltavaksi. Viikon aikana oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa.

Vuosina 2018 ja 2019 kouluja kannustettiin avaamaan ovensa eri harrastusjärjestöille siten, että yhdistykset tulivat viikon aikana esittelemään toimintaansa oppilaille. Nyt koronavirustilanteesta johtuen harrastusviikko järjestetään pääosin virtuaalisesti.

Maalipallo on laji, jossa näkövammaiset henkilöt pääsevät nauttimaan joukkuelajin sosiaalisuudesta ja yhdessä tekemisen iloista ilman, että täytyy kokea heikon näkökyvyn mukanaan tuomaa epävarmuutta tai jopa pelkoa. Maalipallossa kaikkien pelaajien silmät on peitetty ja kilisevän pallon liikkeitä seurataan kuuloaistin varassa! Tutustu maalipalloon oheisella videolla:

 

Tällä hetkellä maalipallon säännöllistä harrastustoimintaa on tarjolla kuudella paikkakunnalla: Vantaalla, Espoossa, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä. Lue lisää maalipallon harrastus- ja kokeilumahdollisuuksista osoitteesta www.goalball.fi.

Suomen Paralympiakomitean alaiselta Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAlta voi lainata esimerkiksi koululle maalipallon demokassia, josta löytyvät pallot, silmäsuojat ja muut varusteet. Siirry SOLIAn sivuille tästä.

Maalipalloja ja muita kiliseviä palloja voi tilata useammalta toimijalta, esim:

Vammaisten ja tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kohdalla tiedon lisääminen erilaisista soveltuvista harrastusmahdollisuuksista ja tilaisuus päästä kokeilemaan näitä harrastuksia ovat erityisen tärkeässä roolissa, sillä tarjontaa ei ole yhtä runsaasti kuin vammattomille henkilöille. Vanhemmilla saattaa usein myös olla epäilyksiä sen suhteen, mitä lajeja ja liikuntamuotoja heidän lapsensa voi harrastaa.

Edellä esitelty maalipallo on yksi harrastusvaihtoehdoista, mutta paljon muutakin on tarjolla! Suomen Paralympiakomitealla on nettisivuillaan Löydä oma seura -palvelu, josta vammaiset ja tukea tarvitsevat henkilöt voivat hakea urheilu- ja liikuntaharrastuspaikkaa läheltä omaa asuinpaikkaansa. Löydä oma seura -palveluun voit siirtyä tästä.