FC Inter otti sähköpyörätuolijalkapallon avosylin vastaan

FC Interin Onni Martikainen juonii seuraavaa siirtoaan (kuva: Tuomas Nousiainen) 

Paraislainen Erik Lundell käytännössä toi sähköpyörätuolijalkapallon Suomeen 2010-luvun alkupuolella. Hänen kauttaan löytyivät ensimmäiset pelaajat ja saatiin ensimmäiset pelituolit. Lundell oli myös perustamassa lajin kansallista järjestöä, Suomen sähköpyörätuolijalkapallo ry:tä yhdessä mm. järjestön ensimmäisen puheenjohtajan Marita Tirin kanssa.

Juurtuakseen Suomeen laji tarvitsi kuitenkin seuroja. Turun seudulta Lundell lähestyi FC Interiä ja heti tärppäsi.

– Erik otti yhteyttä ja meidän päässä tämä koettiin heti todella hienoksi lisäksi seuraamme. Sähköpyörätuolijalkapallon mukana olo tukee seuramme arvoja: yhteisöllisyyttä ja sitä että kaikki ovat tärkeitä, kertoo FC Interin toiminnanjohtaja Pasi Hyvätti.

– Se oli myös helppoa meille, koska Erik oli niin vahva moottori toiminnassa. Jotta uusi asia lähtee rullaamaan seurassa, on tärkeää että siinä on henkilö tai henkilöitä, jotka ovat sata lasissa mukana, Hyvätti jatkaa.

Ensimmäinen sähköpyörätuolijalkapallon SM-sarjakausi 2015–2016 pelattiin vain kahden seuran kesken, mutta ne olivatkin sitten kaksi isoa Veikkausliigasta tuttua seuraa: FC Inter ja Helsingin Jalkapalloklubi.

Kun laji lähtee liikkeelle isojen seurojen tuella, on myös muiden kaupunkien seuroilla matalampi kynnys ottaa mallia. Erityisesti FC Inter on myös tuonut sähköpyörätuolijalkapallojoukkuetta ylpeänä esille niin sosiaalisessa mediassa kuin miesten edustusjoukkueen ottelutapahtumissa.

– Seuran rooli on omalta osaltaan tehdä tätä puolta tutuksi meidän yhteisöllemme. Edustusjoukkueen pelaajat ovat vierailleet sähköpyörätuolijalkapallojoukkueen treeneissä ja peleissä. Vastavuoroisesti sitten sähkärifutisjoukkueen pelaajat ovat olleet mukana edustusjoukkueen peleissä, Hyvätti sanoo.

Nykyään sähköpyörätuolijalkapallon SM-sarjassa pelaa neljä joukkuetta, kun Interillä on pelaajia jo kahteen joukkueeseen asti ja HJK Hurrikaanien lisäksi mukana on tamperelainen TPV Powerchair. Toimintaa on aloiteltu myös Seinäjoella SJK:n alaisuudessa, joten sarja saattaa tulevaisuudessa laajentua edelleen. FC Inter Powerchair on tähän saakka voittanut kaikki lajin Suomen mestaruudet.