Loimaan koristalkoolaiset saivat ansaitsemansa oman joukkueen

Loimaan Korikonkareiden Unified-koripallojoukkue (kuva: LoKoKo)

Loimaan Korikonkareiden juniorijoukkuevalmentajana toiminut Seppo Taatila sai muutama vuosi takaperin pelireissuilla kuulla, että pääkaupunkiseudulla pyörii useamman joukkueen voimin Unified-koripallotoimintaa.

Unified-koripallossa kehitysvammaiset ja muut erityistä tukea tarvitsevat urheilijat pelaavat samoissa joukkueissa vammattomien Unified-partnereiden kanssa. Kentällä on samanaikaisesti kolme urheilijaa ja kaksi partneripelaajaa.

– Meillä oli LoKoKon ja Loimaan Bisonsin peleissä ollut talkootyöläisinä jo pidemmän aikaa muutama kehitysvammainen henkilö. Ajattelin, että he ansaitsisivat oman koripallojoukkueensa, Taatila sanoo.

Taatilan mukaan Loimaalla on kyllä varsin hyvin liikunta- ja vapaa-ajantoimintaa erityisryhmille kaupungin järjestämänä. Lisäksi paikallinen tukiyhdistys järjestää matkoja ja kansalaisopistolla on kerhotoimintaa kehitysvammaisille henkilöille, mutta urheiluseuratoimintaa ei hänen tietääkseen ennen vuonna 2016 käynnistynyttä Unified-koripallojoukkuetta ollut.

– Unified-joukkue harjoittelee kaksi kertaa viikossa ja osallistuu valtakunnallisen Unified-korissarjan 3-divisioonaan. Listoilla on tällä hetkellä 16 pelaajaa, joista aktiivisia on 11–12, Taatila kertoo.

Partneripelaajien suhteen LoKoKo on mennyt melko kapealla kokoonpanolla. Taatila kehuu, että aktiivisesta Sivénin perheestä on tullut paljon apuja niin valmennukseen kuin partneritoimintaankin. Myös LoKoKon juniorijoukkueista on tullut tarvittaessa parin partnerin verran apuja.

Taatila on seurannut ilolla Lounais-Suomen Unified-koripallon kehitystä. Salon Vilppaassa toimintaa on ollut muutaman vuoden. Viime kaudella sarjassa aloitti Kaarinan Ura Basket ja toimintaa on käynnistelty myös Forssan Feeniksin alaisuudessa.

– Kustannusten kannalta on hyvä, että joukkueita on lähellä. Pelireissuille lähtee aika iso porukka, joten pitemmille matkoille pitää käytännössä olla bussi, Taatila toteaa.

LoKoKon Unified-joukkueesta on jo ponnistettu kansainvälisille kentillekin. Pia Heikkilä edusti Suomen Sisujengiä vuoden 2019 Special Olympics -kesämaailmankisoissa Abu Dhabissa. Heikkilä oli naisten Unified-joukkueen kanssa voittamassa kisoista kultamitalia.