Sari Rautiosta Paralympiakomitean puheenjohtaja

Sari Rautio

Sari Rautio on valittu Suomen Paralympiakomitean uudeksi puheenjohtajaksi. Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Rautio tuli valituksi Paralympiakomitean hallituksen johtoon Vantaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessa.

Oululaislähtöinen Rautio aloitti järjestötyöuransa 2000-luvun alussa Autismi- ja Aspergerliiton projektityöntekijänä. Varsinainen vammaisurheilun ja -liikunnan korkeakoulu Rautiolle oli 2002 käynnistynyt silloisten vammaisurheilujärjestöjen koordinoima Liikuntaa kaikille lapsille -hanke, jonka projektikoordinaattoriksi Rautio tuli. Työ vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten parissa jatkui Nuoren Suomen kehittämispäällikkönä.

– Se, missä on menty eteenpäin niistä ajoista, kun aloitin Liikuntaa kaikille lapsille -hankkeessa, on että enää ei tarvitse perustella sitä, pitääkö kaikkien saada liikkua, osallistua ja valita vapaasti harrastuksensa. Mutta nämä ovat sellaisia asioita, joissa ei tulla valmiiksi, vaan niitä pitää aina pitää esillä, Rautio sanoo.

Nuoren Suomen jälkeen Rautio teki pari vuotta töitä yrittäjänä Liikkuva koulu -ohjelman parissa ja sen jälkeen oli viisi vuotta johtavana asiantuntijana Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrassa. Nyt hän on täysipäiväisenä poliitikkona Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Vuoden 2020 alusta hän on toiminut myös EU:n alaisen Euroopan alueiden komitean jäsenenä.

Rautio oli Valtion liikuntaneuvoston ennakointijaoston jäsen 2015–2019 ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n hallituksen varapuheenjohtaja 2015–2018. Nyt hän palaa parin vuoden tauon jälkeen vammaisurheilun luottamustehtäviin.

– Toimiva yhteistyö eri suuntiin on tärkein asia. Jo nyt Paralympiakomitea on kiinnostava yhteistyökumppani, ja me olemme kiinnostavia silloin, kun osaamme tehdä yhteistyötä, tarjota ratkaisuja ja auttaa. Yhteistyö vie parhaiten eteenpäin urheilijoidemme ja liikkujiemme asiaa, Rautio linjaa.

– Meidän täytyy myös tehdä vielä enemmän itsestämme numeroa, positiivisessa hengessä. Meillä on hirveästi hyviä tarinoita kerrottavaksi. Pitää myös uskaltaa ottaa kantaa, eikä vain odottaa, että meiltä kysytään, hän jatkaa.

Paralympiakomitean hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin hyvinkääläinen fysioterapeutti, entinen paralympiatason judoka ja maalipalloilija Päivi Tolppanen.

Hallituksen muut jäsenet ovat Palmia Oy:n ruoka- ja ravintolapalveluiden liiketoimintajohtaja, kaksoistrap-ammunnan maailmanmestari Pia Julin, munuaisensiirron saanut aktiivinen elinsiirtourheilija ja vertaistukihenkilö Paavo Koskenkorva, Suomen Urheiluliiton varapuheenjohtaja ja Lexia-asianajotoimiston partneri Kimmo Oila, Tieto Oyj:n esimiestehtävissä työskentelevä ja laajasti urheilu- ja liikunta-alan järjestöjen luottamustehtävissä toiminut Riikka Pyykkö sekä Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan ehdokkaana hallitukseen valittu käsipyöräilijä Jani Peltopuro.

Nykyinen, koko vammaisurheilun ja -liikunnan kirjon kattava Suomen Paralympiakomitea syntyi vuoden 2020 alussa, kun Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Suomen Paralympiakomitea yhdistyivät. Yhdistymisprosessin aikana järjestöjen hallitukset ja niiden puheenjohtajat, VAU:n Erkki Lönnrot ja Paralympiakomitean Mina Mojtahedi tekivät tiivistä yhteistyötä.

Yhdistymisen jälkeisen siirtymävaiheen ajan Paralympiakomitealla oli kahden järjestön hallitusten jäsenistä koostunut laaja yhteishallitus, jota johti Lönnrot. Erkki Lönnrot oli VAU:n hallituksessa vuodesta 2012 lähtien ja sen hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2015 saakka.