Jos korona suo, on suomalaisilla paraurheilijoilla edessään tiivis karsintakevät Tokioon

Henry Manni, Aino Tapola, Liisa Lilja ja Matti Sairanen (kuvat: Harri Kapustamäki/KIHU, Juhani Järvenpää, Lauri Jaakkola)

Päivitetty 1.2. Taneli Tenhusen pyörätuolitenniskauden avaus siirtyy

Paljon on vielä koronaan liittyvää epävarmuutta kilpailukalentereissa, mutta keväällä ja alkukesästä 2021 olisi kuitenkin tarkoitus saada selville ne urheilijat, jotka lähtevät tavoittelemaan paralympiamitaleja Tokioon 24.8.–5.9.

Kahdeksan urheilijaa on jo nimetty Suomen joukkueeseen: yleisurheilijat Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Marjaana Heikkinen, ratsastajat Katja Karjalainen ja Pia-Pauliina Reitti, jousiampuja Jere Forsberg ja ampumaurheilija Jarkko Mylly. Realistisen arvion mukaan Suomen joukkueen koko tulee olemaan Tokiossa 20–25 urheilijaa, mikä on pienempi lukema kuin 2016 Rio de Janeirossa (26). Tämä selittyy pitkälti sillä, että tällä kertaa Suomi ei ole saamassa kisoihin mukaan maalipallojoukkuetta.

Paikkoja Tokioon voi saada karsintakilpailujen ja rankingien lisäksi myös villillä kortilla, joita anotaan lajikohtaisesti kansainväliseltä lajiliitolta, ja joka ne myös myöntää omien kriteereidensä mukaisesti. Aikaisemmissa kesäparalympialaisissa (2008–2016) Suomi on saanut 1–3 villiä korttia. 

Ohessa on käyty lajeittain läpi tilanne suomalaisurheilijoiden osalta Tokion suhteen:

Yleisurheilu

Neljä urheilijaa – Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Marjaana Heikkinen – on jo valittu.

– Oletusarvona on, että rankingin kautta saamme kaksi maapaikkaa lisää. Tämän lisäksi tavoittelemme 2–3 lisäpaikkaa muiden karsintapolkujen kautta. Realistista on, että Suomesta kilpailee Tokiossa 6–8 yleisurheilijaa, sanoo parayleisurheilun päävalmentaja Mikko Peltonen.

Rion paralympialaisissa 2016 Suomella oli seitsemän yleisurheilijaa, samoin MM-kilpailuissa Dubaissa 2019. Aikaisempien vuosien tulosten pohjalta lähimpänä kisapaikkaa Tokioon jo valittujen lisäksi ovat Rion 100 metrin kelauksen pronssimitalisti Henry Manni sekä näkövammainen kiekonheittäjä ja kuulantyöntäjä Petteri Peitso. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Peitso lähtee hakemaan kohennusta paralympiarankingiin jo helmikuun alkupuolella Dubain GP-kisasta (10.–13.2.)

Toukokuussa suomalaisratakelaajat kiertävät tuttuun tapaan Sveitsin kovatasoiset kisat (14.–24.5.) ennen Puolan EM-kilpailuja kesäkuun alussa (1.–5.6.). On mahdollista, että suomalaisurheilijoita osallistuu myös Pariisin GP-kisaan toukokuun alussa (5.–7.5.).

Uinti

Kokeneet Leo Lähteenmäki (S9-luokka, 50m vapaauinti) ja Antti Latikka (S13, 100m selkäuinti) ovat uineet kisarajan alle ja saavuttaneet Suomelle kaksi maapaikkaa. Nuori Nader Khalili on lähellä rajanalitusta 100 metrin selkäuinnissa luokassa S14. Suomi ei tule kuitenkaan saamaan kolmatta maapaikkaa, joten kisoihin valitaan kesällä kaksi suomalaista miesuimaria.

Huhtikuussa on ohjelmassa World Series -kilpailusarjan kisat Iso-Britannian Sheffieldissä (8.–11.4.) ja Italian Lignanossa (päivät varmistuvat myöhemmin). Toukokuussa uidaan EM-mitaleista Madeiralla (16.–22.5.) ja vielä ennen juhannusta jatketaan World Seriesin parissa Saksan Berliinissä (17.–20.6.)

Triathlon

Paratriathlonin maailmanmestarin Liisa Liljan paikka Tokioon PTS2-luokassa on käytännössä varma, mutta paralympiaranking umpeutuu vasta kesäkuun lopulla, jonka jälkeen valinta kisajoukkueeseen voidaan tehdä.

Liljan osalta kilpailukausi käynnistyy MM-kilpailuissa Italian Milanossa 8. toukokuuta. Sen jälkeen ohjelmassa hänellä ovat ainakin kisat Iso-Britannian Leedsissä 5.–6.6. ja Espanjan A Corunassa 20.6. EM-kilpailujen ajankohtaa ei ole vielä ilmoitettu, mutta sekin lienee ohjelmassa ennen Tokiota.

Suomen toinen kansainvälisen tason paratriathlonisti Jussi Lotvonen ilmoitti vuodenvaihteessa uransa päättymisestä.

Pyöräily

Suomella on yksi maapaikka käsipyöräilyyn, mutta H1-luokassa on kaksi maailman kärkiluokan suomalaista käsipyöräilijää, Teppo Polvi ja Harri Sopanen. Tavoitteena onkin, että molemmille saadaan paikka Tokioon. Naisten tandempyöräilyssä Pauliina Hatusella ja Tiina Niemisellä on vielä ohuet mahdollisuudet yltää kisoihin. Myös Rion paralympialaisissa mukana ollut H3-käsipyöräluokan Jani Peltopuro tavoittelee paikkaa Tokioon.

Toukokuiset maailmancupin kisat Belgian Ostendissa (6.–9.5.) ja Italian Marosticassa (13.–16.5.) määrittävät lopulliset maapaikat. Kesäkuun MM-kilpailut Portugalissa (9.–13.6.) eivät enää vaikuta Tokioon pääsemiseen.

Pöytätennis

Karsintaturnaus Tokioon on tämänhetkisen aikataulun mukaan Slovenian Laskossa 15.–17. huhtikuuta. Laskon karsintaan saavat osallistua vain ne pelaajat, joilla ei vielä ole kisapaikkaa. Laskosta paikka aukeaa sarjavoittajille. Lisäksi Tokioon voi päästä villin kortin turvin. Suomalaisista Tokion paikkaa tavoittelevat Aino Tapola (luokat 1–2), Timo Natunen (luokka 1) ja kokenut Esa Miettinen (luokka 9).

– Uskon, että Tokiossa nähdään yksi suomalaispelaaja. Se voi olla kolmikosta kuka vain, arvioi parapöytätennisvalmentaja Martti Autio.

Jousiammunta

Jousiammunnassa vuoden 2012 Lontoon paralympiakultamitalisti Jere Forsberg on jo saavuttanut maapaikan avoimessa taljaluokassa ja tullut valituksi Tokion joukkueeseen. Jean-Pierre Antonios tavoittelee paikkaa W1-luokassa.

Huhti-toukokuun vaihteessa oli määrä olla EM-kilpailut Italian Olbiassa, ja siellä jaossa paikka Tokioon kunkin luokan parhaalle, jolla paikkaa ei vielä ole. EM-kilpailut kuitenkin peruuntuivat, jonka vuoksi viimeinen sauma kisoihin on heinäkuun karsintaturnauksessa Tshekin Nove Mestossa (5.–11.7.).

Pyörätuolitennis

Pyörätuolitenniksessä Tokion miesten kaksinpeliin pääsee 56 pelaajaa, joista 40 rankingin perusteella. Tässä tulee ottaa huomioon maakiintiöt, eli yhdestä maasta voi olla samassa sarjassa maksimissaan neljä pelaajaa. Taneli Tenhunen on vuoden alussa maailmanrankingissa sijalla 92. Kuopiolaisen piti aloittaa kevään turnausrupeamansa helmikuun puolivälissä Iso-Britannian Boltonissa, mutta korona perui helmikuun turnaukset Euroopassa. Tällä hetkellä kauden avaus näyttäisi olevan ohjelmassa Tshekin Karvinassa 24.–27. maaliskuuta.

Taekwondo

Taekwondo on ensimmäistä kertaa paralympiaohjelmassa Tokion kisoissa. Suomalaisista kisapaikkaa tavoittelee K44-luokassa kilpaileva Matti Sairanen, joka on lajin nelinkertainen MM-mitalisti vuosilta 2010–2014. Sen jälkeen lajin luokittelujärjestelmä on muuttunut ja paralympiastatuksen myötä kilpailu koventunut entisestään. Sairanen, joka on ollut mukana paralympialaisissa jo lumilautailijana Pyeongchangissa 2018, pitää kuitenkin mahdollisuuksiaan yltää Tokion koneeseen hyvinä.

– Euroopan alueen karsintaturnaus Tokioon on toukokuussa (9.5. Bulgarian Sofiassa). Voittaja pääsee kisoihin, ja mahdollisuudet siihen ovat hyvät, sillä olen ymmärtääkseni siellä korkeimmalle rankattu sarjassani. Jos sieltä ei tule voittoa, niin kisapaikan voi saada vielä villillä kortilla, Sairanen sanoi.

Voimanosto

Voimanostossa on keväällä kalenterissa maailmancupin kisoja mm. Kolumbian Bogotassa ja Iso-Britannian Manchesterissa, mutta suomalaiset panostavat näiden sijaan viimeiseen mahdolliseen tuloksentekopaikkaan, Dubain maailmancupin kisaan 19.–26. kesäkuuta. Oululaisnostajista Harri Kauppila on lähdössä Dubaihin ja villillä kortilla Riossa kilpaillut Juhani Kokkokin on mukana, jos on toipunut rintalihasvammastaan.

Sulkapallo

Sulkapallossa pitäisi olla vielä Tokion karsintaturnaus tulossa, mutta tarkempaa tietoa odotellaan. Kaksinkertaisella EM-pronssimitalistilla, vaasalaisella Thomas Puskalla on suomalaispelaajista vielä mahdollisuuksia Tokioon, jossa laji on mukana paralympiaohjelmassa ensimmäistä kertaa. Villi kortti on myös sulkapallossa yksi mahdollisuus saada paikka kisoihin.

Ratsastus

Ratsastuksessa Katja Karjalainen saavutti maapaikan ja Pia-Pauliina Reitti sai villin kortin Tokioon. Kaksikko tuli valituksi Tokion joukkueeseen tammikuun lopussa, eikä ratsastuksessa ole enää lisäpaikkoja tulossa. Suomalaisratsastajat kilpailevat näillä näkymin keväällä Belgian Waregemissä (23.–25.4.) ja Saksan Mannheimissa (30.4.–4.5.). Kesällä, jos korona suo, ohjelmassa ovat pararatsastuksen pohjoismaiden mestaruuskilpailut Ypäjällä (30.6.–4.7.).

Ampumaurheilu

Jarkko Mylly saavutti maapaikan Tokioon jo syyskuussa 2018 ja tuli valituksi kisajoukkueeseen tammikuussa 2021. Viimeiset paikat Tokioon jaetaan Perussa järjestettävässä maailmancupin osakilpailussa (11.–20.5.).

Joukkuelajit

Joukkuelajeissa paikkaa Tokioon tavoittelivat miesten ja naisten maalipallojoukkueet sekä naisten istumalentopallojoukkue, mutta paikkaa ei yhdellekään avautunut. Jos poisjääntejä Tokioon tulee, on naisten maalipallojoukkue näistä lähimpänä peruutuspaikan saamista. Naisissa Suomi on Iso-Britannian jälkeen toisella varasijalla kisoihin.

Lisätietoa Tokion paralympialaisista Paralympiakomitean kisasivuilla.

Kuvat: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea, Juhani Järvenpää, Lauri Jaakkola