Penkkipunnerruksen paralympiavoittaja Raimo Aalto on kuollut

Raimo Aalto

Koronavirus vei vuoden 1984 New Yorkin paralympialaisten kultamitalistin, voimanostaja Raimo Aallon joulukuussa. Jyväskyläläinen Aalto oli kuollessaan 83-vuotias. 

Aalto oli viimeisinä vuosinaan hyväkuntoinen ja harrasti mm. bocciaa ja istumalentopalloa Jyväskylän seudun Invalideissa. Rutiinilääkärintarkastuksen yhteydessä saatu koronatartunta koitui muutamassa viikossa Aallon kohtaloksi marras-joulukuussa.

Penkkipunnerrus nousi suosituksi lajiksi liikuntavammaisten keskuudessa Suomessa 1970-luvun alussa, jolloin Aalto toimi radiopuolen opettajana Invalidisäätiön ammattikoulussa Helsingissä.

Vuonna 1975 Aalto voitti Järvenpäässä käydyissä liikuntavammaisten penkkipunnerruksen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa hopeaa 60-kiloisten sarjassa 110 kilon tuloksella. Siitä alkoi lähes 20 vuoden mittainen menestysjakso, joka piti sisällään SM-, PM- ja EM- ja paralympiamitaleja. Parhaimmillaan Aalto nosti penkistä yli 140 kiloa rautaa.

Kolme suomalaisnostajaa on voittanut kultaa paralympialaisten penkkipunnerruksessa: tamperelaiset Timo Palonen (1984) ja Kari Ylijoki (1988) sekä jyväskyläläinen Aalto (1984). Lisäksi Veikko Väänänen (1984) on voittanut paralympiahopeaa ja lajin suomalaisiin pioneereihin kuuluva Aimo Sohlman (1976) sekä Aalto (1988) pronssia.

– Olin tavannut Raimon jo 70-luvun alussa, kun opiskelin ammattiopistossa metallipuolella ja Raimo oli kerrosta alempana radiopuolen opettajana, mutta paremmin tutustuimme 80-luvulla, kun kierrettiin paljon samoissa kisoissa. Minä, Raimo ja New Yorkin kisoissa myös mukana ollut Väänäsen Veikko ollaan pidetty tiiviisti yhteyttä kilpailu-uran jälkeenkin, Timo Palonen kertoo.

– Raimo ja Veikko olivat minua vanhempia ja he olivat etenkin silloin alkuaikoina minulle eräänlaisia oppi-isiä. Raimo oli viimeisen päälle herrasmies. Hän oli rauhallinen, aika hiljainenkin, mutta erittäin kova kilpailija. Teki usein ennätyksensä kilpailuissa, Palonen muistelee.

Kahden paralympiamitalin lisäksi Aalto voitti urallaan EM-kultaa, -hopeaa ja -pronssia sekä PM-kilpailuista yhden kullan ja kaksi hopeaa. Suomen mestaruuksia hänelle kertyi liikuntavammaisten kisoista 12 kappaletta. Lisäksi hän kilpaili paljon ja menestyikin hyvin vammattomien penkkipunnerruskisoissa. Penkkipunnerruksessa vammaisnostajat sulautuivat vaivattomasti vammattomien kilpailuihin ja 80- ja 90-luvuilla järjestettiin vuosittain integraatiokisojen nimellä kulkeneita koitoksia.

Aalto tähtäsi vielä vuoden 1992 Barcelonan paralympialaisiin, mutta loukkaantuminen vesitti mahdollisuudet ja kilpaileminen alkoi painottua veteraanikisoihin. Aalto suoritti myös ensimmäisen luokan tuomarikortin ja toimi pitkään tuomarina.