Ritva Mäkiö nautiskeli Leivonmäen esteettömällä luontoretkellä

Ritva Mäkiö

Kuva: Nina Peltonen

Keski-Suomen alueen vammaisyhdistysten jäsenet matkasivat syyskuussa kolmatta vuotta peräkkäin esteettömälle luontoretkelle Leivonmäen kansallispuistoon.

VAU:n ja Metsähallituksen yhteistyössä alueen vammaisyhdistysten kanssa järjestämä luontoretki oli osallistujilleen maksuton ja tarjosi nautinnollisia luontoelämyksiä kauniissa syyssäässä.

– Tämä oli kolmas kerta, kun olin mukana ja kahtena edellisvuonna on satanut niin hitsisti. Ajattelin, että tällä kertaa täytyy olla jo hyvä ilma, ja niin olikin, sanoo Ritva Mäkiö Keski-Suomen Näkövammaisista.

Mäkiö on paitsi näkövammainen myös liikuntarajoitteinen. Sähköpyörätuolilla pääsi kuitenkin liikkumaan hyvin Leivonmäen esteettömällä reitillä.

– Sinne suon laitaan asti pääsi hyvin sähkärillä. Manuaalisella pyörätuolilla kelattaessa tarvitaan jonkin verran käsivoimia tai avustajan apua, mutta kaiken kaikkiaan se on ihanteellinen paikka sellaisille henkilöille, jotka eivät pääse omin jaloin liikkumaan, Mäkiö kertoo.

– Luonto on ihana ja retkellä oppii tuntemaan ihmisiä monipuolisesti eri vammaryhmistä, hän summaa.

Luontoretki on osa Metsähallituksen Suoverkosto-LIFE -hanketta, mikä mahdollistaa kuljetusten ja opastuksen maksuttomuuden osallistujille. Mäkiön mielestä retki on tosin niin antoista, että hän voisi siitä vaikka omavastuuosuuden maksaakin.

– Olisi mahtavaa, jos retki voidaan järjestää myös tulevina vuosina. Ehkä elokuun alku voisi olla paras ajankohta.

Mäkiö on Keski-Suomen Näkövammaisten hallituksen varapuheenjohtaja ja yhdistyksen toimintatiimin puheenjohtaja. Lisäksi hän kuuluu kotikaupunkinsa Jämsän vammaisneuvostoon. Luonto on ollut aina lähellä Mäkiön sydäntä.

– Tykkään ihan vain olla luonnossa hyvällä ilmalla ja katsella.