Pyöräilyssä ja taekwondossa ratkaiseva viikko Tokion paralympiapaikkojen kannalta

Harri Sopanen. Kuva: Mikko Käkelä

Parapyöräilyn maailmancupin kilpailussa Belgian Ostendissa 6.–9. toukokuuta suomalaispyöräilijöillä on viimeinen mahdollisuus parannella mahdollisuuksiaan päästä Tokion paralympialaisiin. Parataekwondossa puolestaan ratkotaan Tokion-paikkoja Bulgarian Sofiassa sunnuntaina 9.5. käytävässä karsintaturnauksessa.

Pyöräilyssä Suomella on yksi maapaikka Tokioon, mutta H1-käsipyöräluokassa on kaksi tasavahvaa luokkansa kärkisijoille kykenevää urheilijaa, espoolainen Harri Sopanen ja nivalalainen Teppo Polvi. Jos kaksikko menestyy Belgiassa hyvin, on todennäköistä, että Suomi saa myös toisen maapaikan.

Belgiassa kilpailevat myös H3-käsipyöräluokan Jani Peltopuro, joka edusti Suomea vuoden 2016 Rion paralympialaisissa, ensimmäisiin kansainvälisiin pyöräilykisoihinsa lähtevä Marko Kovalainen sekä tandem-pari Pauliina Hatunen ja Tiina Nieminen. Maapaikan saavuttamisen lisäksi myös villin kortin saaminen voi avata tien Tokioon. Villi kortti voi tulla kysymykseen lähinnä näkövammaisten luokassa pyöräilevän parolalaisen Hatusen ja hänen näkevän oppaansa, janakkalalaisen Niemisen kohdalla.

Marko Kovalaiselle, entiselle kansainvälisen tason motocross-kuskille, joka halvaantui vuonna 2014, haetaan Belgiasta luokitusta. Hän kilpailee lähtökohtaisesti samassa H3-luokassa kuin Peltopuro.

Matti Sairanen. Kuva: Lauri Jaakkola

Uudessa paralympialajissa taekwondossa Tokion paikkaa tavoittelee espoolainen Matti Sairanen, jolla on lajista takavuosilta kolme MM-mitaliakin. Sairanen edusti Suomea Pyeongchangin talviparalympialaisissa 2018 lumilautailussa. Sofian parataekwondokarsinnassa paikka Tokioon aukeaa vain sarjojen voittajille, mutta mukana ovat vain kilpailijat, joilla ei paralympiapaikkaa vielä ole.

Toukokuun ensimmäisellä viikolla kansainvälisen kilpailukautensa avaa suomalaisista paraurheilijoista myös mäntsäläläinen ratsastaja Katja Karjalainen, joka osallistuu Dr. Doolittle -ratsunsa kanssa Saksan Mannheimissa käytäviin kilpailuihin 7.–9.5. Karjalainen on jo valittu Tokion paralympialaisiin lähtevään joukkueeseen.

Tokion kesäparalympialaiset järjestetään 24.8.–5.9.2021. Suomen joukkueeseen on nimetty tähän mennessä kahdeksan urheilijaa: yleisurheilijat Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Marjaana Heikkinen, ratsastajat Katja Karjalainen ja Pia-Pauliina Reitti, jousiampuja Jere Forsberg ja ampuja Jarkko Mylly. Lisäksi Suomella on tähän mennessä varmistettuna kaksi maapaikkaa uinnista ja yksi maapaikka pyöräilystä.

Seuraavan kerran Suomen joukkuetta täydennetään toukokuun lopulla, jonka jälkeen lisää urheilijoita nimetään joukkueeseen vielä kesä- ja heinäkuussa. Suomen joukkueen lopullisen koon arvioidaan olevan noin 20–25 urheilijaa.

Lisätiedot Tokion paralympialaisista Paralympiakomitean sivuilta

Kuvat: Mikko Käkelä ja Lauri Jaakkola