Aino Tapola nimettiin Tokion paralympiajoukkueeseen

Aino Tapola. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti torstain kokouksessaan Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön esityksen helsinkiläisen pöytätenniksenpelaajan Aino Tapolan valinnasta Suomen joukkueeseen, joka osallistuu Tokion paralympialaisiin 24.8.–5.9.2021. Kyseessä ovat 23-vuotiaan vihtiläislähtöisen Tapolan uran ensimmäiset paralympialaiset.

Tapola varmisti paikan Tokioon kesäkuun alussa Slovenian Laskossa pelatussa karsintaturnauksessa. Tapola pelaa luokassa 1, joka on vaikeavammaisimpien pelaajien luokka. Tokion kisoissa naisten luokat 1 ja 2 on yhdistetty, mikä tekee Tapolan kisapaikan saavuttamisesta entistä vaikuttavamman suorituksen. Vastustajilla saattoi karsintaturnauksessa olla enemmän toimintakykyä lihaksissaan, mutta tuskin kukaan oli valmistautunut yhtä perusteellisesti kuin Tapola.

– Hollannissa marraskuussa 2019 pelattu turnaus oli viimeinen, jonka pelasin ennen koronaviruspandemian alkua. Sen turnauksen ja tämän karsintaturnauksen väliin mahtuu vähän yli tuhat tuntia lajitreeniä ja siihen päälle vielä tarkat videoanalyysit vastustajista, Tapola kertoo.

Paralympialaisten siirtyminen vuodella eteenpäin oli itse asiassa Tapolalle iso etu.

– Syksyllä 2019 oli jo pyrkimys siihen, että kevään 2020 karsintaturnauksessa pystyisin pelaamaan parasta mahdollista peliä, mutta en tiedä olisiko tasoni vielä silloin riittänyt kisapaikkaan. Lisävuosi on ollut minulle tosi tärkeä, sillä olen voinut treenata melkein normaalisti koko vuoden. Treenivastustajia olisi toki saanut olla enemmän, Tapola sanoo.

– Puolentoista vuoden aikana oli tapahtunut niin paljon kehitystä, että tiesin karsintaturnaukseen lähdettäessä, että jos pystyn pelaamaan omaa peruspeliäni, ei edes välttämättä parasta peliäni, niin kisapaikan pitäisi irrota, hän jatkaa.

Karsintaturnauksen avausottelussa oli vastassa Hollannin Femke Cobben, turnauksen ykkössuosikki. Hän ei ollut kuitenkaan nähnyt Tapolan pelaavaan aikoihin, kun taas Tapola oli paitsi kehittynyt valtavasti pelaajana myös tutkinut valmentajiensa Martti Aution ja Hannu Sihvon kanssa Cobbenin pelityylin läpikotaisin. Tapola voitti erin 3–1. Kaksi seuraavaa peliä hän hoiti erin 3–0 ja nappasi vakuuttavasti paikan Tokioon.

Tokiossa vastassa on tietysti vielä kovempia pelaajia, mutta ei ole mahdotonta, etteikö 1-luokan pelaaja voisi pärjätä 2-luokan parhaiden keskuudessa. Tapolan luokan ykkössijoitettu, puolalainen Dorota Buclaw on paitsi 1-luokan hallitseva Euroopan mestari myös 2-luokan MM-pronssimitalisti.

– Oman arvioni mukaan se fyysisen puolen etu, mitä kakkosluokan pelaajilla on ykkösluokan pelaajiin nähden, on vain 1–2 pisteen luokkaa erässä. Pöytätennis on taitolaji. Kyllä Aino lähtee Tokioonkin sillä ajatuksella, että jokainen ottelu on voitettavissa, valmentaja Martti Autio toteaa.

Tapola on yhdeksäs suomalaisurheilija Tokion paralympiajoukkueessa. Ennen häntä kisoihin on valittu yleisurheilijat Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Marjaana Heikkinen, ratsastajat Katja Karjalainen ja Pia-Pauliina Reitti, ampumaurheilija Jarkko Mylly ja jousiampuja Jere Forsberg.

Lopullinen Suomen joukkue tulee olemaan noin 20 urheilijan kokoinen. Viimeisetkin karsintakisat eri lajeissa käydään kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa. Samoihin aikoihin myönnetään myös eri lajien viimeiset villin kortin paikat. Suomen joukkueen viimeiset urheilijavalinnat tehdään heinäkuun puolenvälin jälkeen.

Lisätiedot Tokion paralympialaisista Paralympiakomitean sivuilla