Liikunnan lumoissa ja Kuntokuukin alkaa!

Solina Rosti ja skeittilauta

Liikunta piristää! Olipa sitten luvassa pohdiskeleva kävely tihkusateessa tai intensiiviset maalipallotreenit kaverien kanssa, liikunta on minulle usein päivän kohokohta. Urheilu, luonto ja ihmiset nostattavat mielialaa kaikki omalla tavallaan. Liikunta saa endorfiinit liikkeelle, ja siitä tulee väkisinkin hyvä olo. Pelin tiimellyksessä unohtaa päivän murheet, ja onhan se aina upeaa onnistua maalinteossa. Luonnossa tai ylipäätään ulkona ollessa saa rauhoituttua ja selvitettyä ajatukset. Kaverien kanssa taas on mukava jutella ja heittää läppää.

Liikunta on mukava ja hyödyllinen tapa viettää aikaa. Viime vuonna aloimme skeitata kaverini kanssa. Juuri skeittaamisen aloittamiseen ei ollut erityistä syytä. Se vain vaikutti hauskalta ja näytti sopivasti käsittämättömältä. Löysimme laudat varastosta, nappasimme kypärät hyllyltä ja menimme hiljaiselle autotielle. Siellä tasapainoilimme matelevilla laudoillamme kädet heiluen. Vaikkemme vieläkään ole oppineet skeittaamaan kunnolla, harjoittelu on ollut todella hauskaa. Samalla kunto ja tasapaino ovat kehittyneet ihmeen paljon. Lajissa on minun makuuni juuri sopivasti jännitystä ja tekniikkaa. Pienimmätkin onnistumiset tuntuvat mahtavilta, ja kaverilta saa aina apua.

Solina Rosti skeittaamassa

Harrastuksen aloittaminen voi olla tosi helppoa, eikä harrastamisen tarvitse olla vakavaa. Joka päivä voi harrastaa eri lajia tai voi keskittyä vain yhteen. Lajista riippumatta liikkuminen kannattaa aina. Itselle sopivan lajin voi löytää miettimällä tykkääkö liikkua yksin vai muiden kanssa, onko luonteeltaan kilpailija vai leppostelija, haluaako liikkua ulkona vai sisällä ja milloin kalenterista löytyisi aikaa liikunnalle. Vuosien varrella olen kokeillut kaikenlaista kiipeilystä ratsastamiseen ja juoksemisesta maalipalloon. Joka lajissa on oma viehätyksensä, mutta joistakin lajeista nautin enemmän kuin toisista. Joitakin lajeja, kuten skeittausta, harrastan aina joskus ja joitakin hyvin tavoitteellisesti. Joka lajissa prioriteettini on kuitenkin pitää hauskaa! Myös siivous tai pihatyöt voivat olla hyvää liikuntaa, jos perinteiset lajit eivät kiinnosta. Se tapa, josta itse nauttii eniten, on paras!

Liikunnan maailmaan voi sukeltaa ensi kertaa tai maratontreeniä jatkaa Kuntokuussa. Syys- ja helmikuussa järjestettävä Kuntokuu on harrasteliikuntakampanja, jonka tavoitteena on saada mahdollisimman moni liikkumaan. Osallistu siis sinäkin ja auta tavoitteen saavuttamisessa. Kuntokuun aikana kaikki liikuntasuoritukset merkitään kuntokorttiin. Liikkua voi miten haluaa, kunhan aktiviteetin yhtäjaksoinen pituus on vähintään 30 minuuttia. Osallistumisesta syntyvän hyvän mielen lisäksi bonushoukuttimena toimii osanottajien kesken järjestettävä arvonta, jossa voi voittaa lahjakortteja ja muita liikunnallisia palkintoja. Eli kaikki mukaan vaan! Lue lisää Kuntokuusta osoitteessa Kuntokuu.fi

Kirjoittaja: Solina Rosti, näkövammainen nuori, joka oli kesätöissä Suomen Paralympiakomiteassa

Kuvat: Solinan kotialbumi