Tokion paralympialaiset: Pia Reitti ja Henry Manni kantavat Suomen lippua avajaisissa

Henry Manni ja Pia Reitti Tokiossa, taustalla pilvenpiirtäjien valoja tummalla iltataivaalla.

Tokion paralympialaisten avajaiset käynnistävät tiistaina 24.8. järjestyksessään 16:nnet kesäparalympialaiset. Maailman parhaat paraurheilijat 162 eri maasta kilpailevat Tokiossa 22 eri lajissa, urheilijoita on yhteensä noin 4500. Suomen joukkueessa on 16 urheilijaa, jotka kilpailevat seitsemässä eri lajissa. Ensimmäiset kilpailutapahtumat ovat vuorossa keskiviikkona 25.8.

Suomen joukkueen lippua avajaisissa kantavat ratakelaaja Henry Manni sekä paralympialaisten ensikertalainen ratsastaja Pia Reitti.

– On upea tunne päästä kantamaan Suomen lippua! Ensimmäiset päivät Tokiossa ovat sujuneet hyvin, täällä on ollut hirveän helppo olla. Kaikkien kanssa tulee hyvin juttuun ja hevonen hoidetaan hyvin tallilla. Ei ole huolen häivää. Olen niin itkuherkkä, että varmasti tulee stadionilla huomenna kyynel silmään. Itken ja nauran samaan aikaan, mäntsäläläinen Reitti nauraa.

Reitti ratsastaa luokan IV henkilökohtaisen ohjelman torstaina 26.8.

Ratakelaaja Henry Manni jatkaa Tokiossa siitä mihin Riossa viisi vuotta sitten jäi. Mannilla oli kunnia kantaa Rion paralympialaisten päättäjäisissä Suomen lippua.

– On iso kunnia päästä lipunkantajan rooliin. Odotan mielenkiinnolla avajaisia ja hetkeä johdattaa joukkue stadionille. On mahtava olla osa tätä joukkuetta, meillä on hyvä henki joukkueessa ja mikä parasta useampi lohjalainen joukkueen sisällä, Manni hehkuttaa.

Manni kilpailee Tokiossa T34-luokan 100 ja 800 metrin matkoilla.

Joukkueenjohtaja Mustonen nauttii joukkueen positiivisesta vireestä

Lähes koko joukkue on jo Tokion kisakylässä sopeutumassa olosuhteisiin ja aikaeroon. Joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen on mielissään joukkueen positiivisesta vireestä ja odottaa mielenkiinnolla suomalaissuorituksia.

– On odottavat tunnelmat. Näyttää siltä, että urheilijat ovat hyvässä kunnossa ja joukkueen kisailme on positiivinen. Hyvä ilmapiiri näkyy monella tavalla. Urheilijat ovat hyvällä tuulella ja ollaan saatu arki täällä sujumaan jouhevasti. Meillä on useampi paralympialaisten ensikertalainen, joista useampi on todella iskukykyisessä kunnossa. Ainon [Tapola] ja Jarkon [Mylly] tämänhetkinen kunto lupaa hyvää. Lontoon mitalistit Jere Forsberg ja Katja Karjalainen ovat myös saaneet viritettyä kuntonsa näihin kisoihin. Hyvillä mielin mennään kohti avajaisia ja kisapäiviä, Mustonen kuvailee.

Tokion paralympialaisten avajaiset alkavat kello 14.00 Suomen aikaa ja ne lähetetään suorana lähetyksenä Yle TV 2:ssa kello 13.50 alkaen. Tokion kesäparalympialaiset kilpaillaan 24.8.–5.9.2021. Kilpailuohjelma ja Suomen joukkueen kattava esittely löytyy kisasivuilta.