Paralympialaiset avattiin näyttävästi Tokion illassa

Suomen joukkue Tokion paralympialaisten avajaismarssilla.

Järjestyksessään 16. kesäparalympialaiset käynnistyivät tiistaina Tokion Olympiastadionilla järjestetyillä avajaisilla. Kuten kisaorganisaation puheenjohtaja Seiko Hashimoto puheessaan muistutti, Tokio on ensimmäinen kaupunki, joka järjestää toiset kesäparalympialaiset.

Edellisen kerran Japanin pääkaupunki isännöi kesäolympialaisia ja -paralympialaisia vuonna 1964. Yksi paralympiasoihdun stadionille tuoneista henkilöistä olikin edellisten Tokion kisojen pöytätenniksen paralympiakultamitalisti Masahiko Takeuchi.

Värikkäässä avajaiskoreografiassa olivat esillä mm. paralympiatunnuksen Agitokset

Suomalaisia vuoden 1964 paralympiakävijöitä ei elävien kirjoissa enää ole siitä yksinkertaisesta syystä, ettei Suomella ollut joukkuetta kyseisissä kisoissa. Vuoden 1960 Rooman paralympialaisissa oli kolme suomalaisurheilijaa ja vuoden 1968 Tel Avivin kisoissa yksi, mutta pitkälle Tokion matkalle ei 60-luvun puolivälissä Suomesta lähdetty.

Nyt lähdettiin. Suomella on Tokiossa mukana kompakti ja iskukykyinen 16 urheilijan joukkue. Avajaisissa oli mukana viisi urheilijaa. Lipunkantajina toimivat ratakelaaja Henry Manni ja ratsastaja Pia Reitti. Heidän lisäksi avajaismarssille lähtivät ratakelaaja Amanda Kotaja, uimari Antti Latikka ja jousiampuja Jere Forsberg.

Paralympiatuli syttyy

– Tämä on ainutlaatuinen kokemus ja iso kunnia. Tästä kisat lähtevät käyntiin. Tätä on odotettu ja nyt ne sitten virallisesti vihdoin alkavat, paralympiadebytantti Reitti sanoi.

– Ei tällaisia tilaisuuksia urheilijan uralle kovin montaa mahdu, vaikka olisi vähän pidempikin ura, joten on suuri kunnia päästä tällaiseen rooliin. Tämä oli hienoin tapa päästä aloittamaan kisat, komppasi Rion kisojen ratakelauksen pronssimitalisti Manni.

Suomalaisten kilpailusuoritukset aloittaa pöytätenniksenpelaaja Aino Tapola keskiviikkona klo 7.40 Suomen aikaa. Yle näyttää suomalaisten edesottamuksia sekä suorana että koostelähetyksin niin Areenassa kuin TV2:ssakin.

Ylen lähetysaikataulu löytyy täältä

Suomen joukkueen kokoonpano löytyy täältä