Tokio 2020: Helpottunut ja onnellinen Latikka ylsi neljänteen peräkkäiseen paralympiafinaaliin

Antti Latikka tuulettaa finaalipaikan varmistuttua

Antti Latikka ui neljänsissä peräkkäisissä paralympialaisissaan näkövammaisten S13-luokan 100 metrin selkäuinnin finaalissa. Paikka torstain iltasession finaaliin irtosi aamun alkuerästä kauden parhaalla ajalla 1.03,75. Latikka oli alkuerien kahdeksanneksi nopein.

– Helpotus ja onnellisuus ovat päällimmäiset tunteet. Tämä oli se, mitä tulin täältä hakemaan ja tämän minä saavutin ja ansaitsin, Latikka puhalteli.

Rovaniemeltä Joensuuhun vastikään muuttanut Latikka sanoi jo ennen kisojen alkua, että neljäs finaalipaikka olisi hieno kruunu komealle paralympiauralle, joka käynnistyi Pekingissä 2008. Aiemmissa kisoissa finaalisijoitukset ovat olleet seitsemäs, kahdeksas ja kuudes.

Latikan kauden paras ennen Tokion alkueriä oli 1.04,27, jolla hän oli maailmantilaston sijalla 11. Kauden paras irtosi siis täydelliseen aikaan.

– Keskiviikon jälkeen olin sataprosenttisen varma, että tulossa on selvästi kauden paras ja sillä tavalla uinti kulkikin, Latikka sanoi.

Tokion uimastadion on Latikan mukaan sinällään hyvä, mutta juuri hänen näkövammalleen selkäuinnissa ongelmallinen.

– Minulle häikäistyvänä urheilijana suoraan katosta tulevat kirkkaat valot ovat tosi hankalat. Tämä on ensimmäinen halli, jossa olen joutunut uimaan kisan peililaseilla, jotta näen liput, Latikka totesi.

Päätavoitteen täytyttyä finaalipaikan myötä Latikka voi lähteä illan finaaliin paineitta.

– Katson uinnin videolta ja pohditaan vähän valmentajan kanssa, millainen kisataktiikka luodaan, mutta mitään suurta ei tulla muuttamaan. Luotetaan siihen, että kisatunnelma tuo vähintään samanlaisen tuloksen kuin nyt aamulla, Latikka sanoi.

Heikkonäköisten S13-luokan 100 metrin selkäuinnin finaali uidaan torstaina klo 13.05 Suomen aikaa.

Tokion kesäparalympialaiset 24.8.–5.9.2021

Uinti

Miehet

  • S13, 100m selkäuinti, alkuerät: 1) Ihar Boki Valko-Venäjä 57,67, 2) Thomas van Wanrooij Hollanti 1.00,48, 3) Nicolas Guy Turbide Kanada 1.01,08, 4) Oleksii Virchenko Ukraina 1.02,00, 5) Vladimir Sotnikov Venäjän paralympiakomitea 1.02,05, 6) Kyrylo Garashchenko Ukraina 1.03,36, 7) Genki Saito Japani 1.03,44, 8) Antti Latikka Suomi 1.03,75.

Kuuntele Antin haastattelu alkuerän jälkeen Soundcloudista

Antti Latikan urheilijaprofiili löytyy täältä

Suomen joukkueen kisasivut

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea