Tokio 2020: Katja Karjalainen ja Toope kuudensia kouluratsastuksen henkilökohtaisessa ohjelmassa

Katja Karjalainen ja Dr. Doolittle Tokion paralympialaisten kouluratsastuksen henkilökohtaisessa ohjelmassa.

Katja Karjalainen jatkoi tasaisen erinomaista suorittamista paralympialaisten kouluratsastusareenoilla, kun hän sijoittui Tokiossa ratsunsa Dr. Doolittlen kanssa luokan I henkilökohtaisessa ohjelmassa kuudenneksi. Samalla Karjalainen ja ”Toope” varmistivat paikan maanantai-illan vapaaohjelmaan, jonne jatkaa kisan kahdeksan kärki.

Karjalainen kirjautti prosenttiosuuden 71.893. Voiton vei yhdysvaltalainen Roxanne Trunnell prosentein 81.464.

Karjalaisen paralympiaura alkoi vuonna 2008 Pekingissä. Kruununa on vuoden 2012 Lontoon kisojen vapaaohjelman hopeamitali.

– Arvokisakokemuksellakin on varmasti ihan uskomaton merkitys näissä kisoissa, mutta minä olen ollut sillä lailla onnekas, että olen ollut pistesijoilla jo heti ensimmäisistä paralympialaisistani lähtien, Karjalainen totesi.

Karjalaista itseään ja erityisesti Toopea viilenneltiin ahkerasti kuumissa olosuhteissa käydyn kilpailun aikana. Karjalainen kilpaili koko luokan viimeisenä, eli 18:ntena.

– En muista aiemmin lähteneeni viimeisenä. Yleensä arpaonneni on ollut sellainen, että olen lähtenyt ensimmäisenä, ja se on huono paikka lähteä, kun tuomarit siinä vaiheessa vielä asettavat skaalaansa. Puolivälin paikkeilla olisi paras, mutta ehkä tämä viimeinenkin on ihan hyvä, Karjalainen pohti.

Karjalaisen ohjelmaan mahtui pari kompastusta. Ne olivat sinällään merkittäviä virheitä, mutta kun muuten ohjelma sujui mäntsäläläisen omin sanoin ”jouheasti”, irtosi hyvä sijoitus ja paikka vapaaohjelmaan.

– Tavoitteeni oli päästä vapaaohjelmaan ja kun meitä oli kuitenkin 18 kilpailijaa, niin laskin, että kyllä tässä pitää ihan oikeasti ratsastaa, että sen paikan ansaitsee, Karjalainen totesi.

– Tällä hetkellä ei ole vielä mitään ajatuksia maanantain vapaaohjelman suhteen. Pää on aivan tyhjä. Sen tiedän, että kisa on myöhään illalla, luokkamme starttaa vasta yhdeksän jälkeen, hän jatkoi.

Jere Forsberg rankingkilpailun 20. kauden parhaalla tuloksella

Jere Forsberg tähtää Tokion paralympialaisten avoimen taljajousen rankingkierroksella.

Tokion paralympialaisten jousiammunta lähti käyntiin W1-luokan ja avoimen luokan rankingkierroksilla. Taljajousen avoimessa luokassa Jere Forsberg ampui kauden parhaan tuloksensa 682, joka riitti 20. sijaan 36 ampujan joukossa. Kilpailun kovasta tasosta kertoo se, että 12 parasta ampujaa ylitti voimassa olleen paralympiaennätyksen (687 vuodelta 2016). Rankingkilpailun parhaan tuloksen ampunut Kiinan Zihao He jäi tuloksella 705 vain kaksi pistettä luokan maailmanennätyksestä.

Forsberg oli tyytyväinen tulokseen ja lähtee luottavaisena pudotuskilpailuihin.

– Pääasiassa hyvä kilpailu, oli aika tasaista tekemistä. Toiseksi viimeinen sarja valitettavasti pudotti tulosta valitettavan paljon. Se harmittaa. Alusta asti tuntui hyvältä ja suht varmalta. Toisella puoliskolla pyörivä tuuli alkoi vähän kiusaamaan ja tuli ysejä. Kesän paras tulos oli tavoitteena ja se tuli. Tuntuu, että se on ihan pienestä kiinni ja harjoitukset ovat täällä sujuneet hyvin, Forsberg kertasi tunnelmia kilpailun jälkeen.

Rankingkilpailun kahdeksan viimeiseksi tullutta aloittavat lauantain pudotuskierrokset. Näiden otteluiden voittajat jatkavat 32 parhaan joukkoon. Rankingkilpailun 28 parasta ampujaa jatkaa suoraan toiselle kierrokselle. Forsberg kohtaa huomisessa pudotuskilpailussa rankingkilpailun 13:nneksi sijoittuneen USA:n Kevin Polishin kello 4.42 Suomen aikaa. Loput pudotuskilpailut ovat ohjelmassa tiistaina 31.8.

Tokion kesäparalympialaiset 24.8.–5.9.2021

Ratsastus

Kouluratsastuksen henkilökohtainen ohjelma

  • Luokka I: 1) Roxanne Trunnell/Dolton, USA 81.464, 2) Rihards Snikus/King of the Dance, Latvia 80.179, 3) Sara Morganti/Royal Delight, Italia 76.964, 4) Jens Lasse Dokkan/Aladdin, Norja 75.929, 5) Laurentia Tan/Banestro, Singapore 73.964, 6) Katja Karjalainen/Dr. Doolittle, Suomi 71.893, 7) Julia Sciancalepore/Heinrich IV, Itävalta 70.571, 8) Vladislav Pronskiy/Silva Le Andro, Venäjän paralympiakomitea 70.429

Jousiammunta

Miehet, avoin taljajousi

  • Rankingkilpailu (72 nuolta): 1) Zihao He Kiina 705, 2) Ramezan Biabani Iran 699, 3) Rakesh Kumar Intia 699, 4) Alisina Manshaezadeh Iran 699, 5) Marcel Pavlik Slovakia 696, 6) Xinliang Ai Kiina 695,… 20) Jere Forsberg Suomi 682
     

Katja Karjalaisen luokan I määritelmä: Käyntiluokka. Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma, joka vaikuttaa kaikkiin neljään raajaan sekä keskivartaloon. Useimmiten ratsastaja käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään. Karjalaisella on lisäksi näkövamma.

Jere Forsbergin avoimen luokan määritelmä: Urheilijat, joilla on vammaa jaloissa ja keskivartalossa. Luokassa on sekä pyörätuoliurheilijoita (pääasiassa alaraajahalvaantuneita) että pystystä tai tuolilla istuen ampuvia urheilijoita.

 

Haastattelut Soundcloudista

Urheilijaprofiilit

Suomen joukkueen kisasivut