Tokio 2020: Marjaana Heikkinen avasi keihäspronssillaan Suomen mitalitilin paralympialaisissa

Marjaana Heikkinen heitti pronssia F34-luokan keihäässä Tokion paralympialaisissa.

Siilinjärveläinen Marjaana Heikkinen voitti Suomen joukkueen ensimmäisen mitalin Tokion kesäparalympialaisissa. Heikkinen heitti pronssille liikuntavammaisten F34-luokan keihäässä tuloksella 17,47.

– Mitali on mitali, se on nyt saavutettu, mutta aika lailla ajatukset ovat tuolla harhailemassa, Heikkinen totesi.

Heikkinen ja valmentaja Olavi Parjanen pelkäsivät jo etukäteen heittojärjestysarpaa. Heikkisen kannalta pahin mahdollinen skenaario toteutui, kun hän joutui heittämään yhdeksänhenkisen joukon viimeisenä. Tuolikeihäänheitossa urheilijat heittävät kaikki kuusi heittoaan kerralla. Kisa kuumassa Tokion illassa venyi yli kahden tunnin mittaiseksi.

– Toteutui juuri se, mitä pelkäsimme, eli että joudun heittämään viimeisenä ja alan hyytymään. Puolitoista tuntia jaksoin kohtuullisen hyvin. Sitten pyysin päästä vessaan, että pystyisin hengittämään hetken ilman maskia ja sain olla vähän aikaa viileässä, Heikkinen kertasi.

Heikkisen kauden paras heitto oli kantanut 18,74 ja Suomen ennätys vuodelta 2017 on 19,58. Siihen nähden alle 17 ja puolen metrin heitto oli alakanttiin ja hopealle yltänyt saksalainen Frances Herrmann olisi ollut normaalioloissa ohitettavissa. Saksalainen heitti 17,72.

– Ehkä siinä olisi vielä jonkun verran ollut potkua jäljellä, mutta kun pani potkua heittoon, niin tulivat punaiset liput, totesi Heikkinen viitaten lappeelleen lähteneisiin heittoihin, jotka hylättiin.

– Sitten piti tehdä kompromissi ja varmistella sellainen heitto, joka riittää pronssiin, hän jatkoi.

Ylivoimaisen mestaruuden vei Kiinan Lijuan Zou uudella maailmanennätyksellä 22,28.

Heikkiselle kyseessä olivat kolmannet paralympialaiset ja tuloksena kolmas mitali. Lontoossa 2012 hän oli pronssilla ja Riossa 2016 hopealla.

– Ehkä tämä huomenna maistuu vähän paremmalta, Heikkinen sanoi.

Tokion kesäparalympialaiset 24.8.–5.9.2021

Yleisurheilu

Naiset

  • F34, keihäänheitto: 1) Lijuan Zou Kiina 22,28 (ME), 2) Frances Herrmann Saksa 17,72, 3) Marjaana Heikkinen Suomi 17,47, 4) Yousra Ben Jemaa Tunisia 16,08, 5) Wendis Mejias Viloria Venezuela 15,90, 6) Saida Amoudi Marokko 15,29, 7) Fouzia El Kassioui Marokko 14,18, 8) Sawsen Ben Mbarek Tunisia 13,00, 9) Joanna Oleksiuk Puola 12,09.
     

Marjaana Heikkisen luokan F34 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on vammaa sekä ylä- että alavartalossa, pääasiassa CP-vammaisia urheilijoita, mutta myös muita, harvinaisempia vammatyyppejä. Heitot tapahtuvat heittotuolista.

Haastattelu Soundcloudista

Urheilijaprofiili

Suomen joukkueen kisasivut

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea