SOLIAn välineet auttavat Marjaana Heikkistä talvikauden oheistreeneissä

Keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen hymyilee kameralle Suomen paralympiajoukkueen paita yllään

Suomen Paralympiakomitean alaisuudessa toimivalta Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAlta voi vuokrata erilaisia paraurheilun ja soveltavan liikunnan välineitä minne päin Suomea tahansa.

SOLIA palvelee paitsi harrastuksessaan alkuvaiheessa olevia urheilijoita ja liikkujia myös pitkän linjan sportti-ihmisiä. Kolmansissa peräkkäisissä paralympialaisissa mitaleille yltänyt keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen esimerkiksi on jo vuosien ajan vuokrannut SOLIAlta talven oheisharjoitteluvälineiksi hiihto- ja luistelukelkkaa.

– Olen vuokrannut SOLIAlta kelkkoja melkein heti sieltä asti kun vammauduin, eli jo yli kymmenen vuoden ajan. Hiihtokelkan olen sittemmin hankkinut itselleni omaksi, mutta ToJo-luistelukelkan hankkiminen omaksi on ollut hirvittävän haasteellista, joten sitä vuokraan SOLIAlta edelleen, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan tarve hiihto- ja luistelukelkkojen vuokraamiselle tuli alun perin puhtaasti arkielämän sujuvoittamisen tarpeesta, ei niinkään oheisharjoitteluun liittyen.

– Olen ulkona viihtyvä ihminen, mutta pyörätuolilla liikkuessa on Suomen talvessa useampia kuukausia, kun ei ole mielekästä liikkua pihalla. Se, että on käytössä näitä välineitä, joilla pääsee eteenpäin hyvää vauhtia, tekee ulkona liikkumisesta huomattavasti mielekkäämpää, Heikkinen toteaa.

– Toki olemme valmentajan kanssa huomanneet, että treenikauden aerobinen vaihe on huomattavasti järkevämpää tehdä ulkona, kun se kerran on kelkkojen avulla mahdollista. Siten kelkoilla liikkumisesta on tullut osa treeniohjelmaani. Helmi-maaliskuussa kelkat ovat minulle ihan ehdottomia, hän jatkaa.

Keihäänheiton heittotuolin Heikkinen hankki omaksi nopeasti lajin aloitettuaan. Tavoitteellisessa urheilussa välineen on syytä olla juuri eikä melkein itselle sopiva. Toisaalta vielä 2010-luvun taitteessa SOLIAlla ei ollut valikoimassaan kovin hyvää heittotuolia vuokrattavaksi. Nyt tilanne on Heikkisen mukaan parempi.

– Nykyisen SOLIAn heittotuolin pystyy säätämään vartalon mittasuhteisiin ja sen mukaan oletko vasen- vai oikeakätinen. Se onkin hyvä, sillä jos ensimmäinen kokeilukokemus välineen kanssa on epämiellyttävä, niin on iso vaara, että se myös jää siihen yhteen kokeiluun, Heikkinen sanoo.

ToJo-hiihtokelkka lumisessa maassa

 ToJo-hiihtokelkka, johon saa alle luistimet, jolloin sitä voi käyttää luistelukelkkana.

Lisätietoja Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAsta täältä

SOLIAn varauskalenteriin pääset tästä