Tokio 2020: Tunteensa ja kuumuuden hallinnut Piispanen kelasi 200 metrin paralympiakultaa

Toni Piispanen tuulettaa 200 metrin ratakelauksen paralympiakultaa.

Jousiampuja Jere Forsberg ja käsipyöräilijä Teppo Polvi viidensiä

Ratakelaaja Toni Piispanen voitti uransa toisen paralympiakullan, kun hän ehti ensimmäisenä maaliin T51-luokan 200 metrin kilpailussa Tokion Olympiastadionilla varhain tiistaiaamuna.

Piispanen vei voiton uudella paralympiaennätyksellä 36,81. Pitkäaikainen kilpakumppani Belgian Peter Genyn jäi hopealle ajalla 37,11. Toinen belgialainen, Roger Habsch otti pronssia ajalla 38,33.

– Uskomaton fiilis! Tehtiin ihan älyttömästi töitä viimeiset 2–3 vuotta, jotta saavutettaisiin tämä taso. Kesä meni todella hyvin, ja uusi maailmanennätys (36,35) muutama viikko sitten antoi paljon uskoa, että olen hyvässä kunnossa. Toivoin hartaasti, että kunto riittää tänne asti, ja riitti tosi hyvin, sanoi Piispanen, jonka aiempi paralympiakulta oli Lontoon sataselta vuodelta 2012.

Koko mitalikolmikko kelasi alle aiemman paralympiaennätyksen 39,70.

– Tosi tiukka kisa ja ajallisesti kovatasoisin T51-luokan 200 metrin kisa koskaan. Senkin puoleen olen tosi onnellinen, että pystyin voittamaan Peter Genynin, jonka kanssa on ollut tosi kovia kisoja viime vuosina, Piispanen totesi.

– Kelaus oli tasapainoinen alusta loppuun asti, ei oikeastaan mitään virheitä. Oli varmoja, hyviä työntöjä, eivätkä kädet lipsuneet. Kaarrelähtö, jossa hävisin Peterille alkukesän EM-kisoissa, toimi myös ja sain tällä kertaa pidettyä hänet takanani. Kesän aikana sain omat maksiminopeudet nousemaan juuri sen kriittisen tason yläpuolelle, että pystyin pitämään Peterin takana, hän jatkoi.

Rion paralympialaisissa 2016 ei 200 metrin kisaa ollut ohjelmassa ja satasella Piispanen joutui pettymään.

– Riossa olkapäävamma oli niin paha, että se pystyi tuhoamaan unelmia. Olen tosi onnellinen, ettei mitalien ulkopuolelle jäämisestä Riossa jäänyt mitään isompaa apinaa selkään. Nyt pystyin hallitsemaan omat tunteet ja keskittymään kisaan, Espoon Tapioita edustava kelaaja iloitsi.

– Pystyin myös handlaamaan kuumuuden. Kehon sisäinen lämpötila nousi alkulämmittelyssä aika korkealle. Kaikki viilennyskeinot otettiin käyttöön, mutta kyllä se tahdonvoimaa vaati lähteä tekemään maksimisuoritusta, kun tuntui, että olisi 40 astetta kuumetta.

Piispanen hakee Tokiosta vielä toista täysosumaa. T51-luokan 100 metrin finaali kelataan perjantaina.

Jousiampuja Forsbergin erinomainen kisa pysähtyi puolivälierään

Jousiampuja Jere Forsberg tähtää Tokion paralympialaisissa.

Jere Forsbergin taival jousiammunnan avoimen taljajousen kilpailussa jatkui puolivälieriin saakka, kunnes Slovakian Marcel Pavlik veti pidemmän korren. Vuoden 2012 paralympiakultamitalisti Forsberg sijoittui jaetulle 5. sijalle.

Aamun ensimmäisessä pudotusottelussa Forsberg voitti Iranin Alisina Manshaezadehin 145–143. Viimeisessä kolmen nuolen sarjassa Forsberg ampui kolme ysiä iranilaisen kolmea kymppiä vastaan, mutta aiemmilla nuolilla hankittu etumatka riitti voittoon.

Puolivälierässä Slovakian Pavlik oli parempi pistein 144–141. Kaksi aiempaa pudotusottelua Forsberg oli ampunut vain kymppejä ja ysejä, mutta nyt mukaan mahtui myös yksi kasi. Viimeisessä sarjassa Pavlik naulasi kymppejä Forsbergin ysejä vastaan ja vei voiton.

– Hyviä otteluita tänään, koko ajan tuntui ampuminen hyvältä. Toisessa ottelussa lopun ysit jäivät harmittavan lähelle kymppejä ja kun kaveri ampui siihen kymppejä, niin ei siinä mitään, espoolaistunut kotkalainen totesi.

– Vähän kaksijakoiset fiilikset. Rion kisat 2016 olivat iso pettymys (jaettu 9. sija), mutta tätä en nyt pettymykseksi luokittelisi, vaikka totta kai voittamaan lähdin. Taso on täällä todella kova, joten pitää vain ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä hommia. Työ jatkuu ihan normaalisti Pariisin paralympialaisia 2024 kohti, Forsberg sanoi.

Polvi käsipyöräili viidenneksi, Sopanen ajoi ulos

Teppo Polvi (vas.) ja Tshekin Patrik Jahuda H1-käsipyöräluokan aika-ajokisassa.

Nivalalainen Teppo Polvi sijoittui viidenneksi käsipyöräilyn H1-luokan aika-ajokisassa. Kisan toinen suomalaisajaja, lohjalainen Harri Sopanen sen sijaan ajoi ulos ja joutui keskeyttämään sekä käymään sairaalassa paikattavana.

Fujin moottoriradalla käyty kilpailu sisälsi pari jyrkkää alamäkeä, joiden päässä oli tiukka mutka. Toinen näistä koitui Sopasen kohtaloksi, kun hän törmäsi kovasta vauhdista tunnelin seinään. Sopanen kävi sairaalassa tarkastettavana ja tikattavana, eikä onneksi vakavampaa loukkaantumista tullut. Keskiviikon maantieajokisa jää Sopaselta kuitenkin väliin.

Teppo Polvi ajoi maaliin asti, mutta mitalisijat jäivät kauas. Nivalalainen ei ollut erityisen tyytyväinen.

– Parempaa odotin. Oli vähän sellaista tukkoista ajamista käytännössä puolet kisasta, Polvi totesi.

– Tänään oli suoraan sanottuna kylmä keli harjoituksiin verrattuna, vain noin 24 astetta. Uskon, että minulle olisi ollut eduksi, jos olisi kilpailtu kuumassa. Se olisi pehmentänyt kilpakumppaneita, kun taas minä tykkään ja pystyn ajamaan kuumassakin, Polvi pohti.

Rata oli vaikeavammaisten H1-käsipyöräluokan ajajille vaikea, mistä Sopasen ulosajokin kertoo. Polven mukaan oli merkittävä etu, että suomalaiset olivat päässeet ajamaan Jyväskylässä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksella simulaattoriversiota radasta.

– Mäkien kovuutta ei olisi ilman sitä tiennyt. Alamäissä tultiin viittäkymppiä ja ylämäissä vauhti hidastui alle neljään, Polvi totesi.

Polvi kilpailee keskiviikkona maantieajossa, joka on Tokiossa yhdistetty H1- ja H2-luokkien kilpailu. H2 on selkeästi lievempivammaisten ajajien luokka. Luokkien välinen vauhtiero on melkoinen, eikä H1-kuskeilla ole menestysmahdollisuuksia.

– H2:set menee omia menojaan. Minä lähden ajamaan H1:sten kanssa. Yritän ajaa mahdollisimman paljon jonon jatkona, en lähde mitään sooloja ajamaan. Vaikka tilanne on mikä on, niin verenmaku suussa ajetaan ja maaliin asti pitää päästä, Polvi linjasi.

Tokion kesäparalympialaiset 24.8.–5.9.2021

Yleisurheilu

Miehet

  • T51, 200m, finaali (+0,5m/s): 1) Toni Piispanen Suomi 36,81, 2) Peter Genyn Belgia 37,11, 3) Roger Habsch Belgia 38,33, 4) Mohamed Berrahal Algeria 40,04, 5) Edgar Cesareo Navarro Sanchez Meksiko 41,04, 6) Helder Mestre Portugali 42,75, 7) Ernesto Fonseca Costa Rica 47,95.

Jousiammunta

Miehet

Avoin taljajousi

  • 1/8-kierros: Jere Forsberg Suomi–Alisina Manshaezadeh Iran 145–143
  • Puolivälierä: Marcel Pavlik Slovakia–Jere Forsberg Suomi 144–141
    • Forsberg sijoittui jaetulle 5. sijalle.

Pyöräily

Miehet

  • H1, käsipyöräilyn aika-ajokilpailu (16,0km): 1) Nicolas Pieter du Preez Etelä-Afrikka 43.49,41, 2) Fabrizio Cornegliani Italia 45.44,56 (+1.55,15), 3) Maxime Hordies Belgia 47.01,23 (+3.11,82), 4) Patrik Jahoda Tshekki 52.56,13 (+9.06,72), 5) Teppo Polvi Suomi 56.29,24 (+12.39,83). Harri Sopanen Suomi keskeytti.

 

Toni Piispasen luokan T51 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on vammaa sekä ylä- että alavartalossa, ja vain vähän toimivia lihasryhmiä ylävartalossa. Kelausvoima tuotetaan käsien lihasten avulla. Pääasiassa urheilijoilla ns. korkea neliraajahalvaus (tetraplegia)

Jere Forsbergin avoimen taljaluokan määritelmä: Urheilijat, joilla on vammaa jaloissa ja keskivartalossa. Luokassa on sekä pyörätuoliurheilijoita (pääasiassa alaraajahalvaantuneita) että pystystä tai tuolilla istuen ampuvia urheilijoita.

Teppo Polven ja Harri Sopasen luokan H1 määritelmä: Vaikeavammaisimpien urheilijoiden käsipyöräluokka. Urheilijoilla vammaa/heikkoutta kaikissa raajoissa, useimmiten neliraajahalvaus (tetraplegia)

 

Haastattelu Soundcloudista

Urheilijaprofiilit

Suomen joukkueen kisasivut