Tokio 2020: Tähdelle ja Kotajalle paralympiahopeaa hyvin erityyppisin vivahtein

Amanda Kotaja T54-luokan 100 metrin ratakelauksen palkintojenjaossa.

Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti kelasivat kumpikin hopeaa T54-luokan 100 metrin kilpailuissa Tokion paralympialaisissa. Asetelmat kisaan olivat kahdella suomalaishuipulla täysin erilaiset ja sitä myötä mitalin vastaanottokin hieman erityyppinen. Kotajalle kyseessä oli uran ensimmäinen paralympiamitali, viisinkertaiselle paralympiakultamitalistille Tähdelle jo seitsemäs, mutta ensimmäinen hopeinen.

Kotaja kelasi huippuajan 15,93. Se oli riittää voittoonkin, mutta Kiinan Zhaoqian Zhou nipisti kolmen sekunnin sadasosan turvin edelle.

Kotaja on kolminkertainen maailmanmestari, mutta kaksista edellisistä paralympialaisista ei vielä mitalia ollut. Nyt se maistui lähes sanoin kuvaamattoman hyvälle.

–  Olihan tämä aivan valtava helpotus. Kyllä tämä tuntuu ihan kuin voitolta tällä hetkellä, Kotaja sanoi.

– Ajallisesti se oli paras arvokisasuoritukseni. Kisa oli tosi tiukka ja loppuun asti yritin niin kovaa kuin pystyin. Me olimme niin rinnakkain siinä, etten ollut itseasiassa ihan varma, mitä oli tapahtunut hetken aikaa sen jälkeen, kun maaliviiva ylitettiin, hän kertasi.

Helsinkiläistynyt vampulalainen kävi keväällä sappikivileikkauksessa, josta toipuminen otti aikansa ja esti muun muassa osallistumisen alkukesän EM-kilpailuihin.

– Koko ajan halusin uskoa, etteivät nämä kisat ole millään tavalla vaarassa, mutta olihan siinä omat vaikeat päivänsä, eikä se ollut itselleni helppo ajanjakso. Mutta loppupeleissä se meni hyvin ja oli tärkeää antaa sille oma aikansa ja toipua rauhassa, että täällä oltiin sitten tällaisessa kunnossa.

– Tämä on iso hetki minulle. Olen pystynyt tosi hienoihin suorituksiin MM- ja EM-kisoissa, mutta kyllä nämä kisat ovat huippu-urheilijalle se isoin juttu, mitä voi urheilu-urallaan kokea ja mitali täältä on jotain ihan käsittämätöntä. Olen pitkään tästä unelmoinut ja nyt se tuli, Kotaja totesi.

Nuori haastaja nousi Tähden edelle

Leo-Pekka Tähti T54-luokan 100 metrin kelauksen finaalissa.

Leo-Pekka Tähti ei onnistunut nappaamaan viidettä peräkkäistä T54-luokan 100 metrin paralympiakultaansa. Thaimaan 18-vuotias Athiwat Paeng-Nuea nousi hurjan lopun turvin Tähden ohi voittoon Aasian ennätyksellä 13,76. Tähti kelasi erinomaisen ajan 13,85, mutta tällä kertaa oli tyytyminen hopeaan.

– Kisan loppu tuntui jo sen verran huonolta, että sai olla tyytyväinen, että tuli hopeaa, totesi Tähti, joka voitti pronssille kelanneen Meksikon Juan Pablo Cervantes Garcian kahden sadasosan turvin.

Tähti oli edellisen kerran hävinnyt 100 metrin kisan vuoden 2015 MM-kilpailuissa Dohassa. Kuvio siellä oli samanlainen: Kiinan Yang Liu kelasi voittoon ajalla 13,77 ja Tähti oli kakkonen ajalla 13,84. Tähden voittaakseen täytyy pystyä hurjiin tuloksiin.

– Kyllähän tuo kunnioitettava aika oli, minkä thaimaalaiskaveri veti. Ei tuollaisia aikoja ole kauhean usein nähty. Tähän mennessä se on vaatinut alle 13,80 kelauksen, jos haluaa minut voittaa, Tähti pohti.

– Kaikki kunnia thaimaalaiselle. On makeaa, että tuollaisia uusia tyyppejä tulee haastamaan vanhat. Hänellä on mahtava tulevaisuus edessään. Tiesin, että hänen maksiminopeutensa on todella kova, vaikka hän ei kiihdytä yhtä hyvin kuin me muut kärkikelaajat.

Alkuerässä Tähti kelasi 13,81. Hän oli tyytymätön siihen, ettei onnistunut parantamaan finaalissa, joskin Paeng-Nuean loppuveto olisi silti saattanut riittää voittoon.

– Startti oli finaalissakin tosi hyvä ja luotin, että se kantaa loppuun asti. Mutta vähän loppui potkukin kesken ja tuli vähän teknisesti huonoja lyöntejä. Se ei riitä tällä tasolla.

Itsekriittisyydestä huolimatta porilainen tiesi tehneensä keskiviikkona vahvan päivätyön. Nyt se ei vain yksinkertaisesti riittänyt.

– Pystyin kuitenkin tekemään kaksi hyvää vetoa ja kauden tekemiseen peilaten nämä olivat selkeästi parhaat vetoni, eli kunto oli kohdillaan.

– Jännä nähdä mitä tulevaisuus tuo jatkossa. Varmaan nyt ensi vuosi ainakin vielä kisat jatkuvat osaltani. Thaimaalainenkin tulee varmasti vielä kehittymään, jos harjoittelee oikein ja fiksusti, Tähti pohti.

Tokion kesäparalympialaiset 24.8.–5.9.2021

Yleisurheilu

Miehet

  • T54, 100m, finaali (+1,0m/s): 1) Athiwat Paeng-Nuea Thaimaa 13,76, 2) Leo-Pekka Tähti Suomi 13,85, 3) Juan Pablo Cervantes Garcia Meksiko 13,87, 4) Ying Zhang Kiina 14,04, 5) Samuel Carter Australia 14,08, 6) Yang Hu Kiina 14,09, 7) Vun Van Kambodzha 14,21, 8) Kenny van Weeghel Hollanti 14,53.

Naiset

  • T54, 100m, finaali (+0,6m/s): 1) Zhaoqian Zhou Kiina 15,90, 2) Amanda Kotaja Suomi 15,93, 3) Cheri Madsen USA 16,33, 4) Hannah Dederick USA 16,36, 5) Marie Emmanuelle Anais Alphonse Mauritius 16,48, 6) Momoka Muraoka Japani 16,71, 7) Zubeyde Supurgeci Turkki 16,86, 8) Eliza Ault-Connell Australia 17,12. 

 

Leo-Pekka Tähden ja Amanda Kotajan luokan T54 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on toimivat käsilihakset ja keskivartalon lihakset, enimmäkseen alaraajahalvaantuneita (paraplegia).

Haastattelut Soundcloudista

Urheilijaprofiilit

Suomen joukkueen kisasivut

Kuvat: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea