Tokio 2020: Toni Piispaselle satasen hopeaa – ”Napakymppikisat”

Belgian Roger Habsch, Suomen Toni Piispanen ja Belgian Peter Genyn 100 metrin kelauskisan maaliviivalla.

Toni Piispanen kelasi Tokion kisojen toisen ja uransa kolmannen paralympiamitalin. T51-luokan ratakelauksen satasen kulta Lontoosta 2012 ja 200 metrin kulta Tokiosta sai jatkoa perjantaina satasen paralympiahopealla.

Voiton sateisessa kelissä kelatussa finaalissa vei Belgian maailmanennätysmies Peter Genyn ajalla 20,33. Piispasen hopea-aika oli 20,68. Pronssia nappasi Belgian Roger Habsch ajalla 20,76.

– Kun vähän ennen kisan alkua alkoi sataa vettä, täytyi vähän vaihtaa taktiikkaa. Vesikeli on aina haasteellinen, se vaatii vähän erilaista kelaustekniikkaa, eikä pääse niin nopeasti liikkeelle. Huomasi, että Genynillä oli parempi lähtö, mutta maksiminopeutemme oli varmaan suurin piirtein samoissa, Piispanen kertasi.

– Tämä oli yksi parhaita vesikeliaikoja, mitä olen tehnyt, joten olen tosi tyytyväinen suoritukseen. Tasapainoinen kelaus. Toinen belgialainen (Habsch) oli aika pitkään rinnalla ja meinasi päästä ohi, mutta sain kuitenkin lopun maksiminopeudella pidettyä hänet takanani, Piispanen jatkoi.

Piispanen voitti Tokiosta kultaa ja hopeaa. Helsinkiläiskelaajalla oli kipeänä muistona Rion paralympialaiset, joissa hän jäi olkapäävaivaisena satasella neljänneksi, joten Tokion saavutusta hän osaa todella arvostaa.

– Tämä oli ihan napakymppi. Näissä kisoissa voi tapahtua mitä vain ja sattumia tulee peliin. Ovat olleet aika raskaat kaksi viikkoa täällä, joten eivät nämä helpot kisat ole olleet missään nimessä, Piispanen totesi.

– Tämä kausi on muutenkin ollut ihan älyttömän kova. 200 metrillä maailmanennätys (36,35) ja satasella Suomen ennätys (19,86). En voisi enempää odottaa, hän lisäsi.

– Nyt huilataan hetken aikaa. Sitten vähän uusia suunnitelmia tiimin kanssa siitä, miten tästä jatketaan. Siitä sitten varmaan kerrotaan myöhemmin.

Suomella on ennen kahta viimeistä kisapäivää Tokion paralympialaisista viisi mitalia: Piispasen kullan ja hopean lisäksi Leo-Pekka Tähden ja Amanda Kotajan kelaushopeat sekä Marjaana Heikkisen keihäspronssi.

Lauantaina Henry Manni kelaa T34-luokan 800 metrin finaalissa ja sunnuntaina Jarkko Mylly ampuu SH1-luokan pienoiskiväärin 50 metrin kilpailussa.

Tokion kesäparalympialaiset 24.8.–5.9.2021

Yleisurheilu

Miehet

  • T51, 100m, finaali (0,0 m/s): 1) Peter Genyn Belgia 20,33, 2) Toni Piispanen Suomi 20,68, 3) Roger Habsch Belgia 20,76, 4) Mohamed Berrahal Algeria 21,94, 5) Edgar Cesareo Navarro Sanchez Meksiko 22,92, 6) Joao Correia Portugali 24,37, 7) Helder Mestre Portugali 24,72, 8) Ernesto Fonseca Costa Rica 25,13. 
     

Toni Piispasen luokan T51 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on vammaa sekä ylä- että alavartalossa, ja vain vähän toimivia lihasryhmiä ylävartalossa. Kelausvoima tuotetaan käsien lihasten avulla. Pääasiassa urheilijoilla ns. korkea neliraajahalvaus (tetraplegia)

Haastattelu Soundcloudista

Urheilijaprofiili

Suomen joukkueen kisasivut

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea