Pidätkö vauhdista, kontaktista ja taktiikkapelistä? Pyörätuolirugby saattaisi olla sinun lajisi
Paralympialaji pyörätuolirugby on suunnattu pyörätuolia käyttäville henkilöille, joilla on toimintarajoitteita myös käsien toimintakyvyssä. Laji on saanut vaikutteita rugbysta, amerikkalaisesta jalkapallosta, jääkiekosta sekä koripallosta, ja se on tarkoitettu henkilöille, joilla on vamma tai toimintakyvyn puutos vähintään kolmessa raajassa.
Tämä hyvin taktinen joukkuelaji on kesäparalympialaisten lajeista ainoa, joka sallii täydet kontaktit, eli taklata saa ja usein kannattaakin. Jos pidät vauhdista, kontaktista ja taktiikkapelistä, pyörätuolirugby saattaisi olla juuri sinulle sopiva laji.
Pelaaminen tapahtuu siihen soveltuvassa pelituolissa, mutta sellaista ei tarvitse löytyä omasta takaa, vaan käytössä on SOLIAlta vuokrattavia ja pelaajien vanhoja pelituoleja. Lajin aloittamiseen ja esimerkiksi välinehankintoihin on saatavilla myös apurahamahdollisuuksia.
Pyörätuolirugbya pääsee kokeilemaan esimerkiksi kuntoutuksen lajikokeiluissa sekä kaikille avoimissa kokeilutapahtumissa, tai sen pariin voi hakeutua kaupungeissa, joissa on aktiivista seuratoimintaa. Miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa niin Suomessa kuin kansainvälisissäkin otteluissa.
Suomessa pyörätuolirugbya pelataan SM-sarjassa, jossa kilpailee kolme joukkuetta: Roosters (Helsinki), Trojans (Turku) ja Lokomotiv (Lahti). Kansainvälisellä tasolla Suomi on ollut parhaimmillaan EM-kisoissa kuudes ja MM-kisoissa kymmenes, mutta ei ole vielä kertaakaan selviytynyt paralympialaisiin. Tavoitetta siis riittää menestyksennälkäisille pelaajille!
Inspiraatioksi voit katsoa Yle Areenasta kovatasoisen Tokion paralympialaisten finaaliottelun. Jos pyörätuolirugby vaikuttaa kiinnostavalta lajilta, etsi Löydä oma seura -palvelusta omaa kotipaikkaasi lähin urheiluseura ja ota rohkeasti yhteyttä!
SOLIAlta saat paralympialajien pelituoleja kokeiltavaksi
Kuvassa Suomen pyörätuolirugbyn maajoukkue pelaamassa harjoitusottelussa.