Sulkapallo valittiin uudeksi paralympialajiksi

Sulkapalloilija Juhani Pippuri

Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) hallitus on tehnyt päätöksiä Tokion vuoden 2020 paralympialaisten lajeista. Uutena lajina paralympialaisiin nousee sulkapallo ensimmäistä kertaa paralympiahistoriassa.

Tokioon valitaan enintään 23 lajia, joista 16 julkistettiin tänään ja loput helmikuun alussa. Ensimmäisten valintojen joukossa ovat seuraavat lajit: ampumaurheilu, boccia, istumalentopallo, jousiammunta, maalipallo, pyörätuolikoripallo, pyörätuolirugby, pyörätuolitennis, pöytätennis, ratsastus, soutu, uinti, voimanosto ja yleisurheilu.

Loput lajit valitaan seuraavien joukosta: melonta, pyöräily, näkövammaisten jalkapallo, cp-vammaisten jalkapallo, judo, taekwondo, purjehdus ja miekkailu. Näistä uusi laji paralympialaisissa olisi taekwondo. Riossa vuonna 2016 kilpaillaan 22 lajissa.

Vammaissulkapallo on Suomessa nosteessa ja uutinen valinnasta paralympialajiksi otettiin ilolla vastaan. Vammaissulkapallo ry:n puheenjohtaja Harri Isomäki uskoo, että laji saa lisää näkyvyyttä ja sitä kautta uusia harrastajia.

– Pari viikkoa sitten vammaissulkapallon EM-kilpailuiden yhteydessä käytiin vilkasta keskustelua aiheesta, mutta tilanne oli silloin vielä hyvin epäselvä. Paralympialajiksi nousu tuo lajille uutta nostetta. Laji on varsin nuori Suomessa, mutta se on hyvin organisoitu ja harrastajia on mukava määrä ympäri Suomen, Isomäki kommentoi uutisen kuultuaan.

Syyskuussa pelatuissa Espanjan EM-kilpailuissa parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi toisessa pyörätuoliluokassa (W1) kilpaillut Markus Lehto, joka eteni kahdeksan parhaan joukkoon.

– Tietyillä osa-alueilla olemme varsin lähellä Euroopan kärkeä, mutta toki on paljon tehtävää, että nousisimme kärkisijoille. Onneksi on monta vuotta aikaa tehdä töitä, Isomäki kiteyttää.

Vammaissulkapallon säännöt eivät juuri poikkea vammattomien sulkapallosta. Muutamia eroja on peli- ja syöttöalueissa. Vammaissulkapallossa on kaksi sarjaa pyörätuolilla liikkuville pelaajille sekä neljä sarjaa pystypelaajille.

Lähde: Paralympiakomitean tiedotus

Tietoa vammaissulkapallosta: www.vammaissulkapallo.fi