Parajääkiekossa pelataan ensimmäistä kertaa Suomen mestaruudesta – Liiga käynnistyy Jyväskylässä 23.10.

Suomen Parajääkiekkoliigan logo

Suomessa käynnistyy ensimmäistä kertaa parajääkiekon SM-sarjakausi. Parajääkiekkoliigan ensimmäinen osaturnaus pelataan lauantaina 23. lokakuuta Jyväskylässä, Tikkakosken jäähallissa.

Parajääkiekkoliigassa pelaavat jyväskyläläinen SISU Paraicehockey, oululainen Kiimingin Kiekko-Pojat, Turun Palloseura ja riihimäkeläinen Kiekko-Nikkarit. Jyväskylän avausturnauksessa toisensa kohtaavat SISU, KKP ja TPS.

Parajääkiekkoliigassa pelataan viisi osaturnausta; yksi kullakin paikkakunnalla ja lisäksi Jyväskylässä tammikuussa pelattava SISU Cup. Sarjaturnaukset ovat yksipäiväisiä ja mukana on kolme joukkuetta kussakin. SISU Cup on kaksipäiväinen turnaus ja siellä mukana ovat sarjan kaikki neljä joukkuetta.

SM-mitaleiden kohtalo ratkaistaan viiden turnauksen yhteispisteiden perusteella. Joukkueet pelaavat kolminkertaisen sarjan. Voitosta saa kolme pistettä, tasapelistä yhden ja tappiosta nolla. Tasapisteissä joukkueiden keskinäisen järjestyksen määrää 1. kaikkien ottelujen maaliero, 2. kaikkien ottelujen tehtyjen maalien määrä, 3. keskinäisten otteluiden pisteet, 4. keskinäisten otteluiden maaliero, 5. keskinäisten ottelujen tehtyjen maalien määrä, 6. rangaistusminuuttien määrä ja 7. arpa.

Parajääkiekko, entiseltä nimeltään kelkkajääkiekko, on talviparalympialaji, jossa noudatetaan pystyjääkiekon sääntöjä muutamin sovelluksin. Pelaajat käyttävät luistelukelkkoja ja heillä on molemmissa käsissään lyhyet mailat, jotka toimivat myös sauvoina. Parajääkiekkoliigaa pelataan sekajoukkuein, eli joukkueissa voi olla miehiä ja naisia. Pelaajilta ei liigassa vaadita luokittelua, joten vammattomatkin pelaajat voivat osallistua sarjaan.

Suomi ei ole toistaiseksi yltänyt paralympialaisiin parajääkiekossa. Alkusyksystä Suomi pelasi ensimmäistä kertaa EM-kilpailujen B-sarjassa ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa. Laji rantautui Suomeen viiveellä verrattuna esimerkiksi naapurimaihin Ruotsiin ja Norjaan, mutta viime vuosina laji on ollut hyvässä nosteessa. Neljän liigapaikkakunnan lisäksi toiminta on käynnistynyt myös Tampereen seudulla Kangasalla.

Parajääkiekkoliigan avausturnaus, Tikkakosken jäähalli, Jyväskylä 23.10.2021

Otteluohjelma

  • 12.30 SISU Paraicehockey (Jyväskylä) – Kiimingin Kiekko-Pojat (Oulu)
  • 14.00 Kiimingin Kiekko-Pojat (Oulu) – Turun Palloseura
  • 15.30 Turun Palloseura – SISU Paraicehockey (Jyväskylä) 

Muut osaturnaukset:

  • 19.12.2021: Riihimäki (Kiekko-Nikkarit, TPS, KKP)
  • 29.–30.1.2022: SISU Cup, Jyväskylä (SISU, Kiekko-Nikkarit, TPS, KKP)
  • 19.2.2022: Turku (TPS, SISU, Kiekko-Nikkarit)
  • Ajankohta avoin: Oulu (KKP, SISU, Kiekko-Nikkarit

Lisätiedot:

  • SISU Paraicehockey, joukkueenjohtaja Marika Kurki, puh. 0500 898 980, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Paralympiakomitea, lajipäällikkö Petri Räbinä, puh. 050 596 5014, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.