EM-mitali jäi haaveeksi, mutta maalipallomiehet pelaavat yhä MM-kisapaikasta

Erkki Miinala heittää palloa maalipallon EM-kilpailuissa. Kuva: Ryo Ichikawa/IBSA

Suomen miesten maajoukkue taipui 4–8 (2–3) -tappioon Ukrainaa vastaan näkövammaisten maalipallon Euroopan mestaruuskilpailujen puolivälierässä Turkin Samsunissa. Mitalipelit jäivät näin Suomelta haaveeksi, mutta sijoitusotteluista on vielä mahdollisuus varmistaa paikka vuoden 2022 MM-kilpailuihin.

– Ottelu alkoi meiltä aika pehmeästi ja Ukraina pääsi nopeasti 3–0-johtoon tarkoilla heitoilla tolpan kautta ja väleistä. Sen jälkeen meiltä hieno nousu 2–3-tilanteeseen puoliajalle ja vielä 3–3-tasatilanteeseen toisella jaksolla, mutta siitä sitten Ukraina pääsi taas melko nopeasti johtoon ja lähti uudestaan karkumatkalle, kertasi Petri Posio ottelun kulkua.

Erkki Miinala ja Joni Ylönen heittivät molemmat kaksi maalia, mutta ottelun hahmo oli Ukrainalle peräti seitsemän maalia viimeistellyt Rodion Zhyhalin. Hän oli etenkin toisella jaksolla pitelemätön.

– Ei mahda mitään, tukkaan tuli. Paras peli meiltä tähän asti, mutta tulosta täällä mitataan, harmitteli päävalmentaja Jarkko Pokkinen.

EM-kilpailujen kaksi parasta saavat suoraan paikan kesäkuussa 2022 Kiinan Hangzhoussa pelattaviin MM-kilpailuihin. Tämän lisäksi kisoihin on jaossa ns. Ratio Formula -paikkoja. Normaalisti niitä on MM-kilpailuihin jaossa neljä kaikkien maanosien kesken jaettavaksi, mutta koska kisaisäntä Kiina ylsi Tokion paralympialaisissa mitaleille, siirtyi kisaisännän paikka mukaan Ratio Formula -paikkajakoon.

Koska Eurooppa on selkeästi kovatasoisin maanosa miesten maalipallossa, tulee se saamaan viidestä Ratio Formula -paikasta kolme. Näin ollen EM-kilpailujen kahden parhaan lisäksi myös kolmelle muulle joukkueelle on jaossa paikka MM-kilpailuihin. Liettualla, joka varmisti keskiviikkona paikkansa välieriin, on jo MM-kisapaikka haalittuna Tokion paralympiapronssin myötä, joten EM-kisojen kuudeskin joukkue saa paikan MM-kilpailuihin.

Suomelle riittää näin ollen MM-kisapaikkaan voitto torstain sijoitusottelusta Venäjää vastaan. Tällöin Suomi pelaisi perjantaina sijoista 5–6 ja saisi joka tapauksessa Ratio Formula -paikan MM-kisoihin. Edelliset, vuoden 2018 MM-kilpailut Suomelta jäivät väliin.

Toisaalta tappio torstaiaamuna klo 11.30 pelattavasta Venäjä-pelistä sysäisi Suomen pelaamaan perjantaina sijoista 7–8. Tuon ottelun häviäjä putoaa EM-kilpailujen B-sarjaan. Suomen naisten maajoukkueen putoaminen B-sarjaan varmistui jo tiistaina joukkueen jäätyä alkulohkossaan viidenneksi.

EM-kilpailujen ottelut ovat katsottavissa IBSA:n Youtube-kanavalta.