Riikka Kähkönen on suomalaisen pyörätuolimiekkailun uranuurtaja

Riikka Kähkönen pyörätuolimiekkailun sateliittiturnauksessa Viron Narvassa vuonna 2019.

Oululainen Riikka Kähkönen osallistuu Italian Pisassa 18.–21. marraskuuta järjestettävään pyörätuolimiekkailun maailmancupin kisaan.

Pyörätuolimiekkailu on yksi alkuperäisistä paralympialajeista. Se oli mukana jo Rooman ensimmäisissä paralympialaisissa vuonna 1960. Suomesta ei kuitenkaan ole koskaan ollut edustajaa paralympialaisissa.

Kähkönen on tällä haavaa ainoa suomalainen pyörätuolimiekkailija, joka kiertää aktiivisesti kansainvälisissä kisoissa. Nyt koronaviruspandemian hiljalleen hellittäessä otettaan maailmasta oululaisen on tarkoitus kilpailla entistä aktiivisemmin. Vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin pyrkiminenkin on ainakin vakavasti harkinnassa. Euroopan taso tosin on kivenkova, joten helppo ei tie ole ensimmäiseksi suomalaiseksi paralympiamiekkailijaksi.

Mutta ennen kaikkea Kähkönen haluaa kiertää kansainvälisissä kisoissa, jotta pääsisi miekkailemaan kilpaa. Suomessa se ei käytännössä tällä hetkellä onnistu, koska lajin harrastajia ei ole riittävästi.

– Vuosittain pyritään saamaan yksi pyörätuolimiekkailukisa aikaiseksi, mutta siihenkin on ehkä neljä osallistujaa ja siinä on miehiä ja naisia sekä eri kategorioiden miekkailijoita samassa, joten se ei ole niin kauhean mielekästä, Kähkönen sanoo.

Vaikka harrastajia tällä hetkellä on vähän, on harrastusmahdollisuuksia lajin kokoon nähden kuitenkin kohtuullisesti. Kähkösen edustaman Oulun Miekkailuseuran lisäksi toimintaa on lappeenrantalaisessa Saimaan Säilissä, Tampereen Kalpaveljissä ja Espoon Miekkailuseurassa. Lisäksi Kähkönen arvelee ainakin Turussa olevan mahdollisuus harrastaa.

– Ja mihin tahansa miekkailuseuraan voi olla yhteydessä ja kysyä. Pyörätuolimiekkailun järjestäminen ei lopulta vaadi seuralta valtavasti, Kähkönen toteaa.

Kähkösellä itsellään on kilpailumittojen mukainen, miekkailuun suunniteltu pyörätuoli ja Oulun Miekkailuseurasta löytyy teline, johon pyörätuolit miekkailtaessa kiinnitetään. Mutta vähemmälläkin pääsee alkuun.

– Omalla arkipyörätuolilla pärjää pitkälle ja pyörätuolit voi kiinnittää liinoilla lattiaan, joten telinekään ei ole pakollinen, Kähkönen sanoo.

Kähkönen itse löysi lajin parin kymmenisen vuotta sitten, kun lääkärit olivat skolioosileikkauksen jäljiltä antaneet hänelle luvan alkaa liikkua ja harrastaa. Hän sattui kokeilutapahtumassa paikalle juuri silloin, kun Oulun Miekkailuseura esitteli pyörätuolimiekkailua ja innostui lajista.

– Ajattelin, että harrastus voi olla periaatteessa mikä vain, kunhan se ei ole sellaista, joka toistuu joka päivä samanlaisena. Miekkailu on hyvää treeniä sekä mielelle että keholle.

Kansainvälisen kisauransa hän aloitti vuonna 2017 nuorten kisoista, jotka järjestettiin Hollannin Stadskanaalissa. Ensimmäiset yleisen sarjan kansainväliset kisat olivat ohjelmassa Pisassa vuonna 2018.

Ei ole sattumaa, että Kähkösen tie on vienyt usein kisaamaan juuri Pisaan, sillä sieltä löytyy Oulun Miekkailuseuran ystäväseura. Kun kontaktit ovat kunnossa, on Kähkösellä ollut kätevää yhdistää kisareissuun mm. leireilemistä paikallisten miekkailijoiden kanssa. Näin hän toimii myös tämän syksyn Pisan maailmancupin yhteydessä.

Miekkailuseurojen yhteystietoja löydät Paralympiakomitean Löydä oma seura -palvelusta