Rummukainen ja Lehtonen nöyrän luottavaisina paraboccian EM-kilpailuihin Sevillaan

Peliavustaja Jarmo Lehtonen kokoaa kourua Juho Lehtoselle.

Joensuulainen Jari Rummukainen ja hämeenlinnalainen Juho Lehtonen edustavat Suomea paraboccian Euroopan mestaruuskilpailuissa, jotka pelataan Espanjan Sevillassa 22.11.–1.12.

Paraboccia on vaikeavammaisille henkilöille suunnattu paralympialaji. Rummukainen ja Lehtonen pelaavat luokassa BC3, jossa pelaajilla on heikko toimintakyky käsissään, ja he käyttävät peliavustajan avustamana kourua pallon kentälle vierittämiseen. Rummukaisen peliavustajana Sevillassa toimii Iida Nivajärvi ja Lehtosen avustajana hänen isänsä Jarmo Lehtonen.

Suomesta oli kolme pelaajaa – Leena Särelä, Vesa Koivuniemi ja Timo Ollikka – vuoden 2008 Pekingin paralympialaisissa, mutta se on toistaiseksi ainoa kerta, kun suomalaispelaajia on paralympialaisissa esiintynyt. Lajin taso maailmalla, erityisesti Aasiassa, on erittäin kova ja Euroopassakin Itä- ja Etelä-Euroopan maat sekä Iso-Britannia ovat vahvoja.

– Bocciaan paljon panostavissa maissa toiminta on keskitettyä. Pelaajat asuvat paikassa, jossa on harjoitusmahdollisuudet ja tukitoimet jatkuvasti käytössä. He ovat käytännössä ammattilaisia, Jari Rummukainen kertoo.

Kontrasti Rummukaisen arkeen Joensuussa on valtava. Rummukainen pääsee tekemään lajiharjoittelua kahdesti viikossa. Harjoittelupaikat ovat kiven alla ja henkilökohtaisen avustajan työtuntimäärät ovat myös rajoittava tekijä. Silti Rummukainen ei haluaisi Aasian maiden kaltaista keskitettyä systeemiä Suomeen.

– Se saisi olla jotain siltä väliltä. Olisi hyvä, että voisi itse valita, milloin ja miten pitkään haluaa treenata ja että kenttä olisi valmiina teipattuna eikä siihen tarvitsisi käyttää aikaa, Rummukainen pohtii.

Lähtökohdat huomioon ottaen Rummukainen lähtee Sevillan EM-kilpailuihin maltillisin tavoittein.

– Kun onnistuisi pelaamaan tasaista, ehjää peliä, eikä pelin sisällä tulisi laskuja ja nousuja. Silloin olisi mahdollista saavuttaa myös hyviä tuloksia, hän sanoo.

Rummukainen voitti aiemmin syksyllä pelatussa suomalaispelaajien keskinäisessä EM-karsintaottelussa Juho Lehtosen, mutta lopulta Lehtonenkin sai kisajärjestäjiltä avautuneen toisen paikan Sevillaan. Lehtonen johtaa paraboccian SM-sarjaa. Hän on myös hallitseva Suomen mestari.

– Valmistautuminen näihin kisoihin on käsittänyt noin 200 tuntia enemmän harjoitustunteja kuin koronavuonna 2020, mutta kaikki treeni ei ole ollut lajia, vaan mukana on ollut myös henkistä valmentautumista, tekniikkaa ja videoanalysointia, Lehtonen sanoo.

– Koen, että olen saanut kahden viime vuoden aikana tasapainotettua peliäni niin paljon, että pystyn lähteä haastamaan muita pelien voitoista. Oman haasteensa tuo se, että pelit pelataan parketilla, jolla en ole nykyisillä pelipalloilla pelannut, hän jatkaa.

Paraboccian päävalmentajan Jan Huopaisen mukaan Sevillan EM-kilpailuista lähdetään hakemaan kokemusta. Matka huipulle on vielä pitkä.

– Maailman ja Euroopan huiput tekevät lajikohtaisia treenejä 600–800 tuntia vuodessa ja siihen oheistreenit, pelianalyysit ja muut päälle. Tätä kohti ollaan meilläkin pyrkimässä ja hyvällä matkalla positiivisin mielin. Huippu on saavutettavissa, mutta ankaraa työtä se vaatii, Huopainen toteaa.

Suomen joukkue paraboccian EM-kilpailuihin Espanjan Sevillaan 22.11.–1.12.2021

  • Jari Rummukainen, urheilija, BC3-luokka
  • Iida Nivajärvi, peliavustaja
  • Juho Lehtonen, urheilija, BC3-luokka
  • Jarmo Lehtonen, peliavustaja
  • Jan Huopainen, päävalmentaja
  • Laura Huopainen, valmentaja

EM-kilpailujen kotisivuthttps://sevillaeuropeanboccia2021.com/en/