Kauppilan matka kohti Pariisia käynnistyy paravoimanoston MM-kisoista Georgiassa

Harri Kauppila penkkipunnertaa

Oululainen Harri Kauppila on Suomen ainoa edustaja paravoimanoston maailmanmestaruuskilpailuissa, jotka käydään 27.11.–6.12. Georgian Tbilisissä. Paravoimanostossa penkkipunnerrus on ainoa kilpailumuoto. Kauppila nostaa 88-kiloisten sarjassa, joka on ohjelmassa lauantaina 4. joulukuuta.

Kauppila, 42, teki pari vuotta sitten onnistuneeksi osoittautuneen uraratkaisun, kun hän siirtyi painoluokkaa ylemmäs, 80-kiloisista 88-kiloisiin.

– Helmikuussa 2020 Manchesterin kisassa kilpailin ensimmäistä kertaa ylemmässä sarjassa. Se on sopinut minulle tosi hyvin, vaikka nostankin hieman alipainoisena, noin 86-kiloisena. On ollut helpompi hallita painoa ja mukavampi tehdä treenejä. Saa syödä vapaammin ja lihakset ovat nostaessa täynnä energiaa, Kauppila sanoo.

Oululainen tähtäsi kovasti Tokion paralympialaisiin, mutta kisat käytiin lopulta ilman suomalaisnostajia.

– Se jäi lähelle, parin kilon päähän. Mutta ei se toisaalta harmita niin paljon, koska tein parhaani ja paransin kesäkuussa Dubaissa ennätystäni 11 kiloa, Kauppila toteaa.

Kauppilan ennätystulos Dubain maailmancupissa oli 180 kiloa. Sillä olisi Tokion paralympialaisissa irronnut kahdeksas sija, mutta toisaalta paralympialaisiin otetaan mukaan vähemmän urheilijoita kuin MM-kilpailuihin. Dubaissa, kun maailman koko parhaimmisto oli mukana, Kauppila oli 14:s.

Paravoimanostossa taso maailmalla, etenkin arabimaissa ja Aasiassa on kova. Tokiossa paralympiakultaa voitti Jordanian Abedlkareem Khattab tuloksella 231 kiloa ja mitaleille vaadittiin 214 kilon nostoa.

Euroopan tasolla Kauppila on sen sijaan nykyisellä tulostasollaan mitalikandidaatti, joten siinä mielessä vuoden 2022 EM-kilpailut ovat oululaiselle relevantimpi kilpailuympäristö.

Tähtäin Kauppilalla on kuitenkin vuoden 2024 Pariisin paralympialaisissa. Hän ei ole urallaan vielä paraurheilun suurimmalle näyttämölle yltänyt ja nyt olisi sen aika.

– Nyt viimeisten vuosien ajan on ollut sellainen tuntuma, että alan olla parhaimmillani, joten Pariisin kisat kiinnostavat kovasti, Kauppila sanoo.

Pariisiin päästäkseen paravoimanostajien on paitsi nostettava riittävästi rautaa myös osallistuttava tiettyihin ennalta määrättyihin kisoihin. Tbilisin MM-kilpailut ovat näistä ensimmäiset.

– Uskon, että ennätyksen tekemiseen on MM-kisoissa mahdollisuudet, ehkä kilon tai kahden parannus siihen kesällä tehtyyn 180 kiloon, mutta näen myös, että reitillä Pariisiin tähän on hyvä saada pohjalle sellainen tulos, jonka päälle voi tulevissa kisoissa lähteä rakentamaan. Eli joku 175 kilon paikkeilla oleva tuloskin olisi ihan ok alku.

– Kunto on ihan suunnitelmien mukainen, kunhan nuha taittuu ennen lähtöä. Se on toisaalta merkki siitä, että kunto on nousussa, kun nuha iskee päälle, Kauppila toteaa.

Paravoimanoston MM-kilpailut, Tbilisi, Georgia 27.11.–6.12.2021

Suomen joukkue

  • Harri Kauppila, Oulu, miehet -88kg
  • Raimo Savaloja, valmentaja

Kisasivuthttps://www.paralympic.org/tbilisi-2021