Harrastusta etsimässä

Teemu Tenhunen pyörätuolissa pyörätuolirugbytuolin vieressä Validia Kuntoutus Helsingin Synapsia-talon salissa.

Olin hyvin aktiivinen nuori ja harrastin paljon eri lajeja, kuten jalkapalloa ja motocrossia. Päälaji oli aina jääkiekko, jota pelasin aina 20-vuotiaaksi asti, kunnes vammauduin pelissä ja sain selkäydinvamman.

Jääkiekkopelissä vammautumisen jälkeen oli vaikea päästä liikuntaan mukaan, koska toimintakykyni oli muuttunut niin paljon. Lajit, joita olin ennen harrastanut, eivät olleet enää vaihtoehtoja. Jännitin uusia lajeja, koska epäilin toimintakykyäni ja jaksanko innostua uusista lajeista.

Fysioterapeutin kanssa saliharjoittelun lisäksi en tehnyt muuta liikuntaa. Liikunnan aloittamista vaikeutti myös se, että kotikunnassani Nurmijärvellä ei kunnan sivuilta löytynyt soveltavan liikunnan vaihtoehtoja. Paralympiakomitean Löydä oma seura -palvelu, josta voi omalla sijainnilla hakea urheiluseuroja, ei myöskään löytynyt soveltavan liikunnan vaihtoehtoja minulle, koska niitä ei yksinkertaisesti ole. En halunnut maksaa urheilukokeilusta tai matkustaa valtavan kauas sen takia.

Fysioterapeuttini ehdotti minulle pyörätuolirugbya, joka on nimenomaan neliraajahalvautuneille suunniteltu laji. Fysioterapeuttini otti yhteyttä Jukka Parviaiseen, joka veti Helsingin Validiassa pyörätuolirugbya. Onneksi Helsinkiin ei ole pitkä matka ja menimme fysioterapeuttini kanssa Validian kuntoutuskeskus Synapsiaan. Sain tuolin lainaan SOLIAlta. Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA opastaa ja neuvoo, tarjoaa kokeilu- ja vuokraustoimintaa ja pääsin heti pelaamaan.

Pyörätuolirugby oli mukava laji entiselle jääkiekkoilijalle, koska se on nopeatempoinen joukkuelaji, jossa on kontaktia ja ympärillä on samanhenkisiä ihmisiä, joilta saa vertaistukea. Sain mahdollisuuden myös käydä tutustumassa paraurheilija Aino Tapolaan. Olin seuraamassa hänen harjoituksiaan Ruskeasuon liikuntahallissa ja pääsin pelaamaan pyörätuolipingistä. Se oli mukavaa, kun olen pelaillut ennen vammautumista paljon pingistä. Vamman ja pyörätuolin tuomat muutokset vaikuttavat paljon ja omasta kokemuksesta oli paljon apua ja se sujui nopeasti.

Jatkossa haluan kokeilla muitakin lajeja ja pysyä liikkeessä, koska siitä on ollut apua hyvinvointini kanssa. Liikunta auttaa pitämään mielen positiivisena ja auttaa nukkumaan paremmin sekä tietysti nostaa kuntoa.

Teksti: Teemu Tenhunen

Kuva: Jukka Parviainen