Suur-Hamari ja Kiiveri ensimmäiset urheilijat Pekingin paralympiajoukkueeseen

Matti Suur-Hamari ja Santeri Kiiveri

Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön esityksen ensimmäisistä urheilijavalinnoista Pekingin talviparalympialaisiin. Valituksi tulivat lumilautailija Matti Suur-Hamari ja alppihiihtäjä Santeri Kiiveri

– Matti ja Santeri edustavat omien lajiensa ehdotonta maailman huippua ja olen iloinen, että pystyimme valitsemaan ensimmäiset urheilijat Pekingin paralympialaisiin näinkin aikaisin. Tämä mahdollistaa optimaalisen valmistautumisen kohti kilpailukauden huipennusta, sanoo paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen.

Suur-Hamarille Pekingin kisat ovat uran kolmannet paralympialaiset. Edellisissä talvikisoissa Etelä-Korean Pyeongchangissa imatralaistaustainen laskija voitti kultaa lumilautacrossista ja pronssia banked slalomista.

– Pyeongchangin kisat ovat itse asiassa itselleni viimeisimmät arvokisat, koska vuoden 2019 Pyhän MM-kisat jäivät väliin, kun olkapää oli rikki, ja viime vuoden MM-kilpailut siirtyivät koronan vuoksi ensi tammikuulle. Paljon on odotettu tätä hetkeä, että päästään taas normaalisti kisaamaan ja vetämään treenejä täysimittaisilla radoilla, Suur-Hamari sanoo.

Suur-Hamarin kausi käynnistyy maailmancupin kisalla Pyhällä ensi viikonloppuna. Sen jälkeen hän lähtee vielä ennen joulua Yhdysvaltoihin Dew Tour -kutsukilpailuun. Tammikuussa ohjelmassa ovat MM-kilpailut Norjan Lillehammerissa.

Suur-Hamari on osa monikansallista paralumilautailutiimiä, jota valmentaa ruotsalainen Pär Sundqvist. Kakkosvalmentajana ja lautahuoltajana toimii Juha Haukkala ja Suur-Hamarin lisäksi laskijoista mukana ovat kanadalainen Alex Massey ja australialainen Ben Tudhope.

– Meidän tiimillä on ollut vähän kuin tukikohta täällä Suomessa. Jätkät olivat viime kevättalvella pitkään täällä ja nyt lensivät jo lokakuun puolessa välissä tänne. Olemme päässeet hyvin harjoittelemaan yhdessä ja tiimisysteemit toimivat, Suur-Hamari kiittelee.

Kiiverillä vain yksi suunta: palkintopallille

Lappeenrantalainen alppihiihtäjä Santeri Kiiveri ylsi neljä vuotta sitten Pyeongchangissa ensimmäisissä paralympialaisissaan heti mitalin tuntumaan. Hän oli leipälajissaan pujottelussa neljäs.

– Eihän siitä ole suunta kuin ylöspäin. Mitali Pekingistä on totta kai tavoite, toteaa Kiiveri, joka voitti kaudella 2019–2020 pystylaskijoiden pujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun.

Pujottelu ja suurpujottelu ovat Kiiverin päälajeja, mutta myös vauhtilajit syöksy ja Super-G kuuluvat 21-vuotiaan laskijan kisaohjelmaan. Myös syöksylaskusta ja pujottelusta koostuva alppiyhdistetty osoittautui jo Pyeongchangissa Kiiverille vahvaksi lajiksi. Hän oli siinä kuudes.

– Alppiyhdistetty on yksi, mitä odotan Pekingissä. Se on mukava laji ja siinä on periaatteessa ihan realistiset menestysmahdollisuudet myös, vaikka vauhtilajeja ei määrällisesti treenatakaan niin paljon kuin pujottelua ja suurpujottelua, sanoo edelleen slovenialaisen Roman Roznanin valmennuksessa jatkava Kiiveri.

Kiiveri on parhaillaan Itävallan Steinach am Brennerissä, jossa para-alppihiihdon maailmancup käynnistyy juuri vauhtilajeilla. Ennen tammikuisia Lillehammerin MM-kilpailuja ohjelmassa on myös maailmancupin kisa Sveitsin St. Moritzissa 17.–21.12.

Talviparalympialaiset käydään Kiinan Pekingissä 4.–13. maaliskuuta. Suomen joukkuetta täydennetään vielä 16. helmikuuta. Joukkueen koko tulee olemaan 6–8 urheilijaa.

Lisätiedot: paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen, puh. 050 5669 869, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea