Maailmanmestari Sini Sjöblom: ”Vain taivas on rajana sille, mitä pystyt tekemään tangoilla”

Sini Sjöblom tankotanssii lajin MM-kilpailuissa Bolognassa.

Sini Sjöblom on 33-vuotias Akaan Toijalasta kotoisin oleva nykyinen helsinkiläinen, joka työskentelee asiantuntijana rahoitusalalla ja toimii perinnöllistä verkkokalvonrappeumaa sairastavien yhdistyksen Retina ry:n puheenjohtajana.

Joulukuun alusta lähtien hän on ollut myös tankotanssin maailmanmestari. Näkövammainen Sjöblom voitti parasarjan kultaa Italian Bolognassa järjestetyissä MM-kilpailuissa.

– Minulla on retinits pigmentosa eli etenevä silmäsairaus. Reilu viisi vuotta sitten aloin miettiä, että olisi kivaa löytää sellainen kiva liikuntaharrastus, jota pystyisi pitkälläkin aikatähtäimellä tekemään, vaikka näössä tapahtuisi mitä, Sjöblom kertoo.

– Yksi kaverini harrasti tankotanssia ja se kuulosti lajilta, jota voisi kokeilla. Ensimmäinen tunti oli kyllä ihan kauhea. Se sattuu, kun ensi kertaa laittaa ihoa tankoa vasten, eikä minulla ollut mitään voimia kiivetä tangolle. Mutta se tuntui omalta alusta saakka ja pikkuhiljaa se alkoi olla oikeasti kivaa, hän jatkaa.

Noin vuoden verran Sjöblom on käynyt tankotanssin moninkertaisen maailmanmestarin Oona Kivelän vetämässä treeniryhmässä.

– Oona perusti tavoitteellisen treeniryhmän ja se osui osaltani täydelliseen ajankohtaan, kun olin päättänyt, että tämä vuosi on se, kun aloitan kilpailemisen. Menin ryhmään ja nyt Oona on valmentajani ja koreografini, Sjöblom sanoo.

Nuorempana mm. yleisurheilua ja hiihtoa harrastanut Sjöblom pitää tankotanssin monipuolisuudesta. Se kehittää voimaa ja notkeutta. Lajin tanssillisuus miellyttää Sjöblomia myös. Tankotanssi myös soveltuu erinomaisesti näkövammaisille henkilöille.

– Tankotanssissa on kaksi tankoa, staattinen tanko ja spinnitanko, joka lähtee pyörimään, kun otat siitä kiinni. Lähes koko ajan sinulla on kontakti tankoon, joten et tarvitse näköä siinä. Periaatteessa vain taivas on rajana siinä, mitä pystyt tekemään tangoilla, Sjöblom toteaa.

– Tangoilla voi tanssia myös eri tasoissa, eli voit tehdä liikkeitä korkealla, mutta myös ihan lattian tasossa ja tanko voi näin myös antaa tukea. Sen myötä tankotanssissa on paraurheilulajina paljon potentiaalia myös muiden vammaryhmien edustajille. Jokainen voi tehdä tästä lajista just omannäköisensä, tietysti sääntöjen puitteissa, mutta säännöt antavat kyllä parasarjassa paljon vapauksia, hän jatkaa.

Sjöblom on tällä hetkellä ainoa suomalainen tankotanssin parasarjassa kilpaileva urheilija. Hän toivoo saavansa jatkossa myös kotimaisia kilpakumppaneita. Mutta kilpaileminen ei ole mikään itseisarvo. Tärkeintä on nauttia siitä, mitä tekee.

– Ennen korona-ajan alkua järjestin tankotanssikokeilun näkövammaisille ja se oli suurmenestys, oli paljon innokkaita tulijoita. Jotkut kertoivatkin käyneensä kokeilemassa ja harrastamassa lajia aikaisemminkin. Osasyy sille, että itse olen lähtenyt kilpailemaan, liittyykin siihen, että lajin parapuoli kehittyisi ja saataisiin lisää kilpailijoita, mutta tärkeintä on kannustaa ihmisiä liikkumaan ja elämään terveellisesti, löytämään itselleen mukavan harrastuksen, Sjöblom toteaa.

Lisätietoa lajista Suomen Tankotanssiliiton sivuilta

Kuva: Lagom Image Agency