Hiihtäjä Inkki Inola Pekingin paralympiajoukkueeseen

Inkki Inola hiihtää Pyeongchangin talviparalympialaisissa vuonna 2018.

Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön esityksen maastohiihtäjä Inkki Inolan ja hänen opashiihtäjänsä Arttu Kaarion valinnasta Pekingin talviparalympialaisiin. Aiemmin kisajoukkueeseen oli jo valittu lumilautailija Matti Suur-Hamari ja alppihiihtäjä Santeri Kiiveri.

Näkövammaisten hiihtäjien luokassa kilpaileva laukaalainen Inola löysi viime kaudeksi opashiihtäjäkseen Kaarion. Kaario, 21, opiskelee Lappeenrannassa ja Inola, 22 Joensuussa, mutta koronaviruspandemian positiivisia puolia on ollut se, että opintoja on voinut suorittaa tavallistakin enemmän etänä. Vahvan kansallisen tason hiihtäjänä Kaariolla on luonnollisesti omiakin kisoja, mutta kaksikko on päässyt hyvin myös treenaamaan yhdessä.

– Meillä käy hyvin rytmit yhteen, mikä on tärkeää oppaan ja näkövammaisen hiihtäjän yhteistyössä. Liu’ut ovat suurin piirtein saman mittaiset. Pitkälti kyse on siitä, että olemme suurin piirtein saman mittaisia, Inola sanoo.

Inola aloitti kansainvälisen kisakautensa viikonloppuna Vuokatin Euroopan Cupissa. Hän ylsi hopealle perinteisen hiihtotavan 7,5 kilometrin kilpailussa ja oli viides vapaan 12,5 kilometrin kilpailussa.

Tammikuussa ohjelmassa ovat Lillehammerin MM-kilpailut ja Östersundin maailmancup. Sen jälkeen alkaakin tiukka valmistautuminen maaliskuun alun paralympialaisiin, jotka ovat Inolalle uran toiset. Pyeongchangissa Inola hiihti parhaimmillaan seitsemänneksi perinteisen sprintissä.

– Uran parhaita sijoituksia lähdetään tekemään sekä Lillehammerin MM-kisoissa että Pekingin paralympialaisissa. Lillehammerissa perinteisen sprintti ja perinteisen kymppi ovat parhaita matkojani ja Pekingissä vapaan sprintti ja perinteisen 20 kilometriä. Pekingin latuihin ei ole päästy tutustumaan muuta kuin rataprofiilien kautta, mutta lähtökohtaisesti rankat ladut sopivat minulle paremmin kuin helpot, Inola pohtii.

Talviparalympialaiset käydään Kiinan Pekingissä 4.–13. maaliskuuta. Suomen joukkuetta voidaan täydentää vielä tammikuun lumilajien MM-kilpailujen jälkeen sekä viimeistään 16. helmikuuta. Joukkueen koko tulee olemaan 6–8 urheilijaa.

Lisätiedot: paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen, puh. 050 5669 869, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea